друкувати


В аграрному комітеті озвучили 6 завдань для майбутнього Мінагрополітики

11 березня 2020, 13:55

Основні 6 завдань, якими буде займатися Мінагрополітики після його відділення від Мінекономрозвитку озвучив голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Він назвав такі 6 завдань для майбутнього аграрного відомства, які зараз закладаються в нову структуру:

«Перше – аналітикою і статистикою того, що відбувається на аграрному ринку. Виходячи з цього, міністерство вдало чи невдало формувало програми дотацій: що стимулювати, а що не стимулювати. Друге — зовнішніми ринками – бо 90% того, що вирощують аграрії ми продаємо на експорт, і це важливо. Але насправді ця робота була досить мінімальною, порівняно з тим, чим насправді займалося міністерство, тому що було багато держпідприємств, які входили до сфери управління МінАПК. І МінАПК займалося призначенням цих директорів, контролем, офіційними, неофіційними справами. Третє — оскільки багато підприємств за підтримки МінАПК зараз готуються до приватизації, я особисто нічого не бачу там такого, що не можна відправити на приватизацію. Четверте – нам цього року треба поміняти підхід, пов'язаний зі стимулюванням дотацій, не річними їх робити, а на 3-5 років програми. Таке розуміння було у Мінекономрозвитку, тож, я думаю, у нового міністра чи економіки чи АПК це розуміння також буде. Щоб воно було дійсно ефективним. П’яте  – це важлива робота, яку міністерство разом із Держпродспоживслужбою повинно проводити разом з зовнішніми ринками. Шосте – земельна  реформа. Є багато моментів, які йдуть, попри зміни в Кабміні – Держгеокадастр активно проводить свою інвентаризацію, є багато законів, які треба доприймати, окрім земельного, який в найближчий час буде прийнято, що пов’язано з передачею повноважень на місцях. Сьогодні ми рекомендували включити в порядок денний законопроект, пов'язаний з приватизацією земель, які у постійному користуванні. Роботи буде багато», – сказав Сольський.

Сольський додав, що до кінця березня можна очікувати розгляду у другому читанні законопроєкту №2178-10, який має відкрити ринок землі в Україні.

Щодо 2178-10 лишилося 700 із чимось правок, і комітетських в тому числі, їх наприкінці ставлять на голосування, таких менше 10-ти. Якщо ви дивилися динаміку до того, то чисто математично до 28-29 березня може відбутися голосування по фінальній версії законопроекту. А які будуть інші фактори, які впливатимуть на це, спрогнозувати важко», – розповів керівник профільного комітету.

На запитання журналістів, хто буде новим аграрним міністром, Сольський відповів так:

«Це питання вертикалі, є люди відповідні, хай вони вирішують. Щодо кандидатур – я достовірної інформації не можу дати. Є чутки, але хто конкретно буде очолювати міністерство – я не знаю».

Нагадаємо, в Офісі президента назвали 4 претендентів на посаду аграрного міністра. Насьогодні парламент розглянув 3300 із 4500 поправок до законопроекту №2178-10, до кінця березня може відбутись голосування щодо відкриття ринку землі у другому читанні. Деталі про процес підготовки до відкриття ринку землі читайте у підготовленому AgroPolit.com Земельному довіднику України — інфографічному навігаторі по ринку землі 2020. Скачати довідник можна безкоштовно, перейшовши за посиланням