друкувати


Секретар аграрного комітету парламенту Іван Чайківський вийшов з лав Аграрної партії

11 березня 2020, 14:30

Секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, який був єдиним представником Аграрної партії у Верховній Раді ІХ скликання, заявив про вихід із лав цієї політсили. Про це він повідомив на своїй сторінці у мережі FB 10 березня .

«Сьогодні той день, коли я змушений перегорнути ще одну сторінку свого життя. Я продовжую перебувати у вирі політичного життя України та продовжую залишатися аграрієм (аграрний комітет парламенту – зобов’язує). Але від сьогодні відносини з Аграрною партію я припиняю за власним бажанням. Це був час перемог і нового досвіду. Це були знайомства з впливовими та активними громадянами. Це був драйв від приналежності до загальнодержавних процесів. Але, як кажуть філософи, те, що має початок – повинно мати кінець. Тож щиро дякую усім, хто був поруч, дякую опонентам, які не давали втрачати пильність, дякую рідним та друзям за розуміння. Поки що – пауза, але від процесу державотворення нам відступити не дозволять наші діти. Країну їм маємо залишити тільки найкращу», – заявив Чайківський.

Нагадаємо, що Іван Чайківський раніше коментував своє політичне бачення процесів у ВР та незадоволення діями керівництва Аграрної партії.

Коли я збирався на вибори, то йшов як самовисуванець. Але хочу сказати, раз уже йдеться про Аграрну партію, мене сьогодні не влаштовує політика АПУ, мене не влаштовує керівництво партії. Я з багатьма речами там не погоджуюся», – пояснює Чайківський.

Варто додати, що це перша каденція Івана Чайківського у ВР і на початку своєї роботи він входив до депутатської групи «За майбутнє» у Верховній Раді. За час роботи у складі аграрного комітету Іван Чайківський став співавтором трьох законопроектів:

Детальніше про законодавчі ініціативи представників аграрного комітету, дізнавайтеся у рейтинговому матеріалі: «Аграрна Рада – законодавці та лобісти агробізнесу України»

Також Чайківський виступав проти законопроекту від монобільшості у ВР №2178-10 про відкриття ринку сільськогосподарської землі та участь іноземців у разі його відкриття.

«Я вважаю, що у воюючій країні, яка має частину анексованих територій і цілу низку різноманітних проблем, особливо економічних, не варто і не можна на даному етапі вводити відкритий ринок землі. Але я розумію, що обіг земель сільськогосподарського призначення фактично стосується двох сторін: перша – це пайовики, більшість із яких – люди старшого покоління, вони часто-густо збіднілі, з мізерною пенсією, на яку важко купити ліки та інше. Друга сторона – аграрії, які переважно обробляють українські землі. Тому, якщо розглядати ці дві сторони, ми розуміємо, що ринок потрібний, адже люди, котрі хотіли б сьогодні продати землю, повинні мати можливість це зробити за своїм законним, конституційним правом… Моя позиція – я проти того, щоб українською землею володіли іноземці. І неважливо, чи це будуть росіяни, німці чи китайці. Українською землею мають володіти виключно українці. Ті українці, які не вчора отримали громадянство, а народилися, живуть і працюють на цій землі», – заявив Чайківський.

Нагадаємо, що, за словами Чайківського, на посаду секретаря аграрного комітету його запросив голова комітету Микола Сольський.

«Можливо, це сталося через досвід, який я маю. Адже я один із найстарших (усміхається, – ред.) в аграрному комітеті й маю 20-річний багаж аграрного досвіду. До мене зателефонував голова комітету Микола Сольський, ми з ним зустрілися і поговорили про мою роботу на посаді секретаря комітету. Довго спілкувалися, адже, наскільки я розумію, він передивився всі заяви, які писали претенденти й майбутні члени аграрного комітету (мою заяву теж) і мав своє бачення щодо розподілу посад. Варто зауважити, що посад у комітеті вистачає. Окрім секретаря є й заступники голови, перший заступник, очільники підкомітетів тощо. Тож, наскільки я розумію, Сольський спілкувався з усіма членами майбутнього аграрного комітету, визначаючи, хто на яку посаду підходить і яку користь у загальному ККД може принести», – пояснив Іван Чайківський.

Довідково: група «За майбутнє» складається з 22 депутатів (вже 21), серед яких присутні аграррії, члени чинного аграрного комітету та комітету попереднього скликання: Микола Кучер, Герега Олександр, Ігор Колихаєв та Петро Юрчишин. Очолюють депутатську групу співголови Віктор Бондар та Тарас Батенко.