друкувати


В Україні ініціюють запровадження посади уповноваженого Кабміну з питань розвитку сільських територій — документ

11 березня 2020, 11:00

Українська асоціація районних та обласних рад спільно з Всеукраїнською асоціацією громад ініціюють запровадження посади уповноваженого Кабінету міністрів України з питань розвитку сільських територій. Про це йдеться у звернені асоціацій до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Так, асоціацій зазначають, що проведення галузевих реформ, спроби переведення держави на нову адмінтероснову засвідчило, що за формування регіональної політики не враховані в достатній мірі особливості сільської місцевості, на території якої проживає третина населення України.

Водночас, у зверненні зазначається, що втілення державної регіональної політики в сільській місцевості дозволить забезпечити єдність усіх територій та вирівняти диспропорції.

Нагадаємо, Українська асоціація районних та обласних рад та Всеукраїнська асоціація громад написали листа на ім'я Володимира Зеленського з пропозицією ввести посаду віце-прем’єра з регіонального розвитку.

Перелік проблем селищних громад раніше в інтерв'ю AgroPolit.com озвучив перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

«Зараз відбувається знищення сільських територій навколо міст обласного значення. І це факт, який втиснули в рамки закону завдяки змінам до №348-ІХ «Про добровільне об’єднання громад». Для мерів міст — це додаткова територія під забудову. Ніхто навіть не буде думати, щоб розвивати там кооперативний рух, сільське господарство, бо їм потрібні площі під багатоповерхівки. Якщо розглядати перспективу укрупнення до міст обласного значення та районних центрів, то про якісне управління цими територіями через внесені зміни до закону №348-ІХ  «Про добровільне об’єднання громад» говорити важко. Є думка: якщо створити мінімальну кількість громад, то вони будуть більш спроможними і краще буде жити людям», – зазначив Іван Фурсенко.