друкувати


Українським урядовцям у Швейцарії розказали про можливість права на народне вето шляхом референдуму

10 березня 2020, 17:58

Українській делегації у Швейцарії розповіли про можливість за результатами референдуму оголошення народного вето. Про це повідомив спікер парламенту Дмитро Разумков. Він проводить зустріч із президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Зоммаругою.

«У Швейцарії успішно працює практика, коли народ є суб'єктом законодавчої ініціативи. Україна також робить перші кроки. Вже розроблені законопроєкти, якими повинні бути розширені форми прямої демократії: закріплено механізми загальнонаціонального та місцевих референдумів, народного вето, відкликання депутата. Сподіваюся, найближчим часом ми зможемо їх розглянути», – зазначив Дмитро Разумков.

На референдуми у Швейцарії виносять переважно пропозиції змін та доповнення Конституції, ухвалені парламентом закони, а також міждународні договори та урядові угоди. У країні голосують чотири рази на рік, в одну з неділь березня, червня, вересня та грудня.

Нагадаємо, нині у Верховній Раді в контексті земельної реформи розглядають три версії підходів до питання проведення референдуму в Україні. Одна група опозиційних депутатів зареєструвала законопроєкт №3177, який передбачає проведення референдуму за народної ініціативи. Друга ініціатива – від партії політичної сили «Батьківщина», яка пропонує не чекати прийняття нових законів, а провести в Україні референдум щодо ринку землі за чинним законом 1991 року. Третя версія – запропонована парламентською більшістю, яка анонсувала підготовку нового законопроєкту про референдум.

Враховуючи, що на сьогодні у сесійній залі розглянули близько 3300 поправок з 4500 до законопроєкту № 2178-10, до кінця березня може відбутись голосування щодо відкриття ринку землі у другому читанні.