друкувати


Через падіння рубля Росія може «обвалити» світові ціни на зерно, — ФАО

10 березня 2020, 12:30

Обвал курсу російського рубля внаслідок падіння світових цін на нафту негативно позначиться на експорті українських зернових та олії, оскільки Росія може почати «обвалювати» світові ціни на ці товари. Про це у своєму Telegram-каналі написав економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«Радіти потенційним збиткам сусідів не варто, адже вони (Росія, — прим.), якщо нафта впаде, девальвує рубль, щоб компенсувати доходи бюджету, а це значить, що одразу почнуть обвалювати світові ціни на пшеницю, олію та інші елементи нашого аграрного експорту, а це дуже суттєво вдарить по стабільності гривні та економіки України», — написав він.

За його словами, для України обвал цін на нафту — мінус, оскільки доходи країни значною мірою залежать від продажу товарів країнам-постачальникам нафти. Тим більше, ситуація з експортом може ускладнитися, бо Україна експортує насамперед сировину, а не товари з високою доданою вартістю.

У нас майже вся торгівля є сировинною, а сировинні товари дешевшають, і ми точно не готові ще й до коронавірусу», — написав він.

Нагадаємо, через «нафтову війну» між Саудівською Аравією і Росією на 20% обвалилась ціна нафти.