друкувати


У земельному законопроекті пропонують передбачити перехідний період та звузити коло потенційних покупців

9 березня 2020, 16:30

У законопроекті №2178-10, який має відкрити ринок землі в Україні, пропонують передбачити перехідний період та обмежити коло покупців таким чином, щоб придбати ділянку могли виключно представники молочного бізнесу. З такою ініціативою (поправку №2545) виступив у сесійній залі парламенту представник депутатської групи «За майбутнє», секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

«Нам потрібно дати уряду документ для роботи – якісний закон про ринок землі. Аграрний сектор з одного боку чекає на даний законопроект, з іншого боку – українське суспільство доволі стурбоване і не готове прийняти його в такій редакції. Тому, щоб хоч трохи наблизити даний закон до побажань народу, пропоную мою правку 2545 та застосувати перехідний період, який дозволить до 1 січня 2023 року набувати власності на земельні ділянки лише фізичним особам та юридичним особам, які займаються молочним тваринництвом», – заявив у сесійній залі Чайківський.

Нагадаємо, 6 березня 2020 року депутати розглянули близько 3300 з 4500 поправок до законопроекту №2178-10, до кінця березня може відбутись голосування у другому читанні за земельний законопроект, який має відкрити ринок землі.

Іван Чайківський є одним з небагатьох депутатів у комітеті ВР з питань аграрної та земельної політики, який не підтримує відкриття ринку землі в тому вигляді, в якому пропонує парламентська більшість. На його думку перший етап запуску ринку землі повинен тривати 10 років. На його думку, у воюючой країні, яка має частину анексованих територій і цілу низку різних проблем, не варто й не можна на даному етапі вводити відкритий ринок землі. Детальніше про це читайте у інтерв'ю Чайківського на AgroPolit.com.