друкувати


У Фермерському реєстрі вже зареєстровано 235 осіб, — Мін'юст

9 березня 2020, 12:40

213 фермерів отримали безоплатну правову допомогу під час мобільних та дистанційних виїздів у межах проекту Світового банку «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Адвокати системи БПД надали допомогу 12 аграріям. Про такі результати участі системи БПД у «пілоті» щодо впровадження Фермерського реєстру повідомила заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць, передає прес-служба Мін'юсту.

Вона нагадала, що 5 лютого поточного року розпочалися виїзди мобільних груп операторів в об’єднані територіальні громади Київської, Черкаської, Одеської, Львівської, Волинської та Миколаївської областей для допомоги у внесенні відомостей про агровиробників у Державний фермерський реєстр.

Під час першого етапу «пілоту» відбулося 60 виїздів мобільних груп операторів. З них 8 провели самостійно працівники системи БПД», – зазначила заступник міністра.

У зустрічах взяли участь 1130 фермерів, з яких 619 – тобто 55% – висловили бажання зареєструватись у Фермерському реєстрі. Вже зареєстровано 235 осіб.

Працівники системи БПД долучилися до пілотних виїздів у рамках цього проекту. Вони поширювали інформацію про новостворений Державний фермерський реєстр, а також надавали власникам земельних ділянок юридичні консультації, які стосувалися земельних правовідносин», – зазначив у свою чергу в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

За словами керівника правового клубу PRAVOKATOR.Київ Віталія Охріменка, 20% людей, які приходили послухати про Фермерський реєстр, мали юридичне питання, певну правову проблему.

Тобто, кожному п’ятому працівники системи БПД надали правову допомогу. З цих людей 12 відносилися до категорії малозабезпечених та мали серйозну правову проблему та отримали допомогу адвоката системи БПД», – розповів він.

Найпоширеніші питання, з якими зверталися люди, – роз’яснення алгоритму реєстрації в державному аграрному реєстрі, правовідносини у сфері оренди сільськогосподарських земельних ділянок, зокрема, порядок реєстрації та укладення договору, орендна плата, строки, зміна умов договору, розірвання договору. Багато запитань було щодо порядку приватизації земельної ділянки, механізму створення фермерського господарства. Аграріїв цікавила також можливість виправити помилки та розбіжності в земельному кадастрі. Серед роз’яснень, які досить часто надавали працівники системи БПД, – спадкування земельної ділянки та земельної частки, зміна цільового призначення земельної ділянки та встановлення сервітуту.

Нагадаємо, у 6 областях стартував пілот Аграрного реєстру.