друкувати


Укрдержфонд планується реорганізувати за європейським зразком — Слободяник

3 лютого 2016, 11:37

Український державний фонд підтримки фермерських господарств (Укрдержфонд) в найближчому майбутньому планується переформатувати у Платіжне агентство, яке б об’єднувало та спрощувало процедуру отримання кредитів фермерами. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів генеральний директор Укрдержфонду Іван Слободяник.

За його словами, зараз існуючий механізм подачі заявок занадто складний, фермеру необхідно виконати цілий «квест» департаментами Мінагрополітики, щоб отримати державну підтримку саме для певного виду бізнесу. 

«У європейській практиці такого безладу немає. Очевидно, що багато з цих програм писались як під певних виробників, так і під певних чиновників», — говорить Слободяник.

Як пояснив керівник Укрдержфонду, платіжне агентство — це структура, яка проходить спеціальну акредитацію в Комісії ЄС. На його створення йде від 1,5 до трьох років. 

«В ЄС міністерство розробляє програми підтримки, визначає пріоритети. Всі виплати здійснює спеціалізована установа сервісного типу — платіжне агентство. Насправді неважливо, буде структура на базі Фонду чи нова установа. У нас є всеукраїнська мережа і певний досвід. Укрдержфонд найбільше подібний до платіжного агентства», — зауважує Слободяник.