друкувати


Як українцям отримати земельну ділянку, – інструкція

7 березня 2020, 07:27

Щоб отримати земельну ділянку, громадянам України слід зробити 8 «кроків». Про це пишуть fakty.com.ua.

У матеріалі ідеться, що відповідно до ст. 121 Земельного кодексу, громадяни України мають право на безоплатне передання їм земельних ділянок в таких розмірах:

Крок 2 – знайти вільну земельну ділянку.

Це потрібно робити самостійно, зайшовши на публічну кадастрову карту (бажано зареєструватись у системі) та обравши в конкретному населеному пункті чи за ним вільну земельну ділянку.

Крок 3 – написати заяву.

У заяві потрібно вказати: 

Крок 4 – подати заяву

Подавати заяву потрібно до сільської, міської ради, райдержадміністрації. Її можна надіслати поштою цінним листом з описанням та повідомленням про отримання або ж занести і подати самостійно до відповідного органу влади, отримавши штамп на другому примірнику.

Термін розгляду заяви – 30 днів. 

Крок 5 –звернутися до землевпорядника.

Землевпорядник повинен розробити проект землеустрою. Ця послуга є платною, її ціна залежить від того, до якої організації ви звернулися. 

Крок 6 – віддати проект землеустрою на погодження в управління Держгеокадастру.

Ви можете це зробити самостійно або домовитися про послугу із землевпорядником на етапі укладання договору.

Крок 7 – затвердити проект землеустрою з органом місцевого самоврядування.

Після узгодження проекту землеустрою з Держгеокадастром узгоджений проект потрібно передати до органів місцевого самоврядування із супроводжуючим листом, в якому вказати, що подається оригінал проекту землеустрою з проханням його затвердити. 

Крок 8 – зареєструвати земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

Заключним етапом отримання земельної ділянки у власність є реєстрація права власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.