друкувати


ДПЗКУ виплатила китайcькій компанії $4 млн за рішенням суду

4 березня 2020, 08:24

Найбільший державний зернотрейдер, «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ), програв судовий спір на $4 млн китайській компанії ССЕС у міжнародному арбітражному суді при GAFTA (Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами, Grain and Feed Trade Association). Про це в інтерв’ю Економічній правді повідомив в. о. голови правління Саймон Чернявський. 

«На жаль, корпорація зайняла пасивну позицію в судовій суперечці, і вже програла перше рішення на $4 мільйони. Зараз ми посилюємо юридичну позицію ДПЗКУ в цьому питанні та будемо намагатися знайти конструктивне рішення шляхом переговорів із китайською стороною», – заявляє Чернявський.

За його словами, зазначена сума вже виплачена китайській компанії.

Чернявський пояснив, що в 2015 році між ДПЗКУ та ССЕС був підписаний додаток №3 до кредитною угоди на $1,5 млрд, що була підписана з китайським Ексімбанком у 2012 році.

Китайська сторона вважає, що, відповідно до додатку №3, на кожну тонну зернових, експортовану ДПЗКУ не тільки в Китай, а й у будь-яку іншу країну, корпорація зобов'язана виплатити китайській ССЕС 5 доларів комісії. І це додатково до виплат відсотків по кредиту та плати за його обслуговування. На думку китайської сторони, ДПЗКУ не виконує цей пункт, і ССЕС звернулася в GAFTA. На сьогодні сума претензій ССЕС близько 82 млн доларів, але якщо додати туди 2018 і 2019 рік, які ще не входять у зазначену суму, то потенційна сума позову може становити до 126 млн доларів, – додав керівник ДПЗКУ.

За інформацією Чернявського, на сьогодні залишок боргу по кредиту ДПЗКУ — понад 1 млрд доларів. На рахунках корпорації залишилося менше 387 млн доларів з отриманих 1,5 млрд доларів кредитних коштів.

Цих грошей вистачить для продовження регулярних виплат за кредитним договором тільки до липня 2021 року. Бездіяльність у вирішенні цієї проблеми може призвести до активації державної гарантії і коштувати Україні понад 900 млн доларів бюджетних грошей. І це без урахування можливих штрафів і судових витрат, – заявив він.

В. о. голови правління додав, що він ще на початку лютого повідомив про ситуацію Міністерство розвитку економіки, сільського господарства і торгівлі, а також членів аграрного комітету Верховної Ради, представив можливі шляхи виведення корпорації з кризи, основний з яких – реструктуризація боргу.

Нагадаємо, що Кабмін планує звільнити т.в.о. голови ДПЗКУ Саймона Чернявського та замінити його іншою кандидатурою. Про це AgroPolit.com повідомили джерела на аграрному ринку.