друкувати


Аграрії, які використовують воду для зрошення і не застосовують спрощену систему оподаткування, перебувають на загальних умовах ― Хлань

27 червня 2016, 10:59

Аграрії, які використовують воду для зрошення сільськогосподарських угідь і не застосовують спрощену систему оподаткування, перебувають на загальних умовах оподаткування. Про це у ексклюзивному блозі AgroPolit.com пише народний депутат Сергій Хлань.

За його словами, Податковим кодексом сьогодні визначено, що платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі незалежно від форми власності. 

"У такому випадку розмір рентної плати фактично дорівнює платі за обсяг води, який використано для поливу. А це, повірте, досить великі суми", ― пише нардеп.

При цьому аграрії, які використовують гідротехнічну меліорацію, обов’язково оплачують послуги підприємств Держводагентства.

Мова йде про послуги, пов’язані з подачею води з меліоративних каналів, магістралей, систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель.

"Анекдотичність ситуації в тому, що такі послуги оплачують ВСІ сільськогосподарські товаровиробники, які використовують гідротехнічну меліорацію: як ті, що застосовують спрощену систему оподаткування так й ті, що перебувають на загальній системі оподаткування. Тобто склалася ситуація, коли аграрії, які працюють на зрошенні та перебувають на загальній системі оподаткування, змушені нести подвійні витрати з причини одночасної оплати послуги за подачу води на зрошення та рентної плати за спеціальне використання води. Очевидна нерівність умов з іншими учасниками ринку", ― зазначає Хлань.