друкувати


Депутати розтлумачили можливі зміни до Конституції щодо адмінтерустрою

12 березня 2020, 07:54

Депутати Верховної Ради України розтлумачили четверту версію законопроєкту, яким планують внести зміни до Конституції України в питанні зміни адміністративно-територіального устрою. Про це читайте за посиланням Зміни до Конституції в питанні адмінтерустрою та децентралізації. Спроба четверта.

Основні пункти стосуються запровадження інституту префектури замість голів ОДА, ролі президента в кадрових призначеннях і судових процедур у справах громад.

Контроверсійне питання, яке не вирішено – регіональний рівень місцевого самоврядування: як мають обиратися ради місцеві, як проводяться вибори. Окрім того, ніяк правове середовище не звикне, що громаду треба сприймати як амністративно-територіальну одиницю й одночасно як жителів», – сказав член-кореспондент Національної академії правових наук України, голова робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо внесення змін до Конституції України Анатолій Заєць. 

Нагадаємо, у парламенті після земельного законопроекту готують зміни до Конституції України, які мають з’явитися до проведення місцевих виборів.