друкувати


Сєверодонецький «Азот» відновлює виробництво аміаку і карбаміду

2 березня 2020, 12:48

На Сєверодонецькому об'єднанні «Азот», яке входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF, розпочато підготовчі роботи із запуску цехів виробництва аміаку й карбаміду. Потужність запускається цеху виробництва аміаку 1-А становить 1700 т/добу, цеху виробництва карбаміду – 1200 т/добу. Про це повідомляє ukranews.com. 

«Пускові роботи в цехах виробництва аміаку (1-А) і карбаміду вже розпочато. За нашими виробничими планами, підприємство запустить випуск власного аміаку і карбаміду вже на початку березня 2020 року. За хорошого сценарію ми плануємо в березні випустити близько 39 тис. тонн аміаку, 31 тис. тонн карбаміду, 49,6 тис. тонн аміачної селітри», –  наголосив Леонід Бугаєв, голова правління ПрАТ «Сєверодонецьке об'єднання Азот».

Цехи аміаку й карбаміду були зупинені у вересні 2018 року. У березні 2019 року Сєверодонецьке об'єднання «Азот» відновило випуск аміачної селітри та КАС на давальницькій аміаку. В результаті у 2019 році було випущено 384,09 тис. тонн мінеральних добрив.

У березні 2020 року на підприємстві буде відновлений повний технологічний цикл, коли з природного газу буде свій аміак, а вже з аміаку – інші види добрив (аміачна селітра, КАС, карбамід).

Відновлення заводом виробництва базових видів добрив, збільшення завантаження потужностей є прямим наслідком введення Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі (МКМТ) заходів щодо захисту українського ринку від імпорту добрив за демпінговими цінами. Якщо захисні заходи уряду будуть ще жорсткішими й рішучішими, результат буде ще більш показовим. Проблема демпінгу не вирішена до кінця, бо ми бачимо, що імпортери з РФ продовжують заводити добрива за різними схемами через інші юрисдикції і дуже елегантно обходити ембарго. Образно кажучи, греблю потрібно перекрити повністю, щоб не було витоків. Введення квот було б хорошим і справедливим рішенням із боку МКМТ, – упевнений Леонід Бугаєв.

 21 серпня 2019 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) розпочала проведення двох спецрозслідування щодо імпорту в Україну азотних добрив (нітрату амонію, вапняно-аміачної селітри, карбаміду і карбамідо-аміачної суміші), і складних мінеральних добрив з вмістом азоту, фосфору, калію . КМ в квітні 2019 року було введено ембарго на ввезення азотних добрив з РФ.