друкувати


Питання відшкодування фермерам збитків, завданих АЧС, врегульовано, –Держпродспоживслужба

2 березня 2020, 14:44

Станом на сьогодні питання з відшкодуванням фермерам (фізичним особам) врегульоване. Про це в інтерв’ю AgroPolit.com розповіла в. о. голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.

«Станом на сьогодні питання з відшкодуванням фермерам (фізичним особам) врегульоване. Ми проводили моніторинг і з’ясували, що процес повернення коштів може зайняти два місяці (максимум). Що стосується безпосередньо суб’єктів господарювання (наприклад, великих свинокомплексів), тут питання потребує втручання з боку уряду, адже для компенсації мають бути задіяні великі кошти, а в Держпродспоживслужбі такі суми не передбачені», – сказала вона.

Шевченко додала, що у результаті проведених заходів станом на 20.01.2020 р. в Україні було оздоровлено близько 50 неблагополучних населених пунктів, виявлених у 2019 році.

Щоправда, випадки ще зустрічаються, переважно через дику фауну, адже, знаєте, як кажуть – хвороба кордонів не поважає. Тобто наша ветеринарна служба вживає усіх необхідних заходів, але є питання щодо переміщення тварин, контакти з дикими тваринами – це ті моменти, які важко передбачити. Але ми все одно працюємо і з лісовими агентствами, і з мисливцями, для того щоб здійснювати контроль та упередження хвороб (виявлення й інформування про туші мертвих тварин тощо), – наголосила експерт.

Нагадаємо, що за ініціативи Держпродспоживслужби та ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин», відтепер реалізувати чи переміщувати свиней до підприємств, незареєстрованих у Єдиному державному реєстрі тварин, стало неможливо.