друкувати


Українських пасічників запідозрили в експорті фальсифікованого меду до ЄС

2 березня 2020, 09:26

Одне з найбільших європейських об’єднань виробників агропродукції підозрює Україну в експорті до ЄС меду, розбавленого цукровим сиропом. Українці відкидають звинувачення. Про це повідомляє DW.

Одне з найбільших об’єднань виробників агропродукції Євросоюзу Copa-Cogeca в лютому заявило про «кризу» на ринку меду.

«Життєздатність бджільництва в Європі сьогодні під загрозою», – йдеться у документі, опублікованому організацією.

Причиною кризи у Copa-Cogeca називають «неприйнятну конкуренцію», яку європейському меду складає зростання імпорту «продуктів, котрі продаються як «мед» за вкрай низькими цінами з третіх країн, передусім Китаю та України.

Щодо українського меду зазначається про зростання імпорту з 20 тисяч тонн 2013 року до 47 тисяч тонн 2017 року та про падіння цін на нього до 1,69 євро за кілограм у 2019-му.

Ці обсяги та ціни дають підстави для підозри, що в Україні використовують цукровий сироп, який неможливо виявити», – зазначають у Copa-Cogeca.

Для виходу з «кризи» в Copa-Cogeca запропонували понад 15 кроків, яких компанія очікує від ЄС. Серед них детальне маркування походження меду, підтримка бджолярів у Євросоюзі та просування «європейського меду». Керівник робочої групи з меду Copa-Cogeca Етьєн Бруно заявив, що його організація намагатиметься переконати Єврокомісію та євродепутатів вдатися до дій.

У Єврокомісії дуже обережно прокоментували заяви Copa-Cogeca, заявивши, що «відкриті обговорити пропозиції організації».

Торговий представник України Тарас Качка закиди Copa-Cogeca назвав «чутками й наклепами».

Кожен кілограм українського меду, який потрапляє до ЄС, відповідає вимогам ЄС», – зазначив він у коментарі.

Нагадаємо, що у межах держпрограми відшкодування вартості племінних тварин та генетичного матеріалу, бджолярі мають змогу отримати за закуплені на племінних заводах та бджолорозплідниках племінних маток — 100 грн за 1 матку та 200 грн за бджолосім’ю.