друкувати


Відшкодування ПДВ створює проблеми аграріям — Козаченко

24 червня 2016, 17:13

Ініціатива уряду по заміні відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) дотаціями змусить аграріїв оббивати пороги 4 відомств. Про це повідомив президент "Української аграрної конфедерації", народний депутат від БПП Леонід Козаченко.

"Зараз передбачається, що вдвічі менша сума, ніж була (коли ПДВ відшкодовувався в автоматичному режимі — ред.), буде розподілятися через чиновників. Це все буде залежати від керівника районної структури, потім потрібно їхати брати дозвіл у обласній, потім потрібно їхати до Києва в міністерство (Мінагрополітики — ред.), потім — в казначейство", — пояснив депутат.

За його словами, раніше автоматичне відшкодування ПДВ дозволяло фермерам акумулювати значні кошти на розвиток свого господарства, зараз же уряд має намір розподіляти між аграріями вдвічі меншу суму в якості дотацій.

Він наголосив, фермерів лякає не факт зниження доходу, а те, що ці субсидії будуть розподілятися через чиновників, що автоматично породжує корупцію і займає дуже багато часу в аграріїв.

"Ці чотири інстанції в минулі часи коштували 40% приблизно суми, якої повинен отримувати фермер", — повідомив нардеп, додавши при цьому, що багатьом фермерам для того, щоб "вибити" належні субсидії, потрібно брати кредити в банках.

Політик зазначив, що і раніше відшкодування ПДВ — це була дуже незначна державна підтримка фермерських господарств, в порівнянні з розвиненими країнами, де фермери отримують високі дотації на всі види робіт.