друкувати


Через недофінансування НААН не може забезпечити Україну власним насінням — Кириченко

28 червня 2016, 08:28

Через недофінансування НААН не може забезпечити Україну власним насінням, в країну йдуть масово зарубіжні компанії, з насінням, не зовсім пристосованими до наших кліматичних умов. Про це у інтерв'ю Latifundist.com повідомив директор інституту ім. Юр'єва Віктор Кириченко.

Зокрема, Кириченко зазначив, що  інституту ім. Юр'єва вдалося створити лінійку різних, високо адаптованих гібридів, які можуть успішно конкурувати із зарубіжними.

"Можу сказати, що сьогодні найбільшим успіхом інституту ім. Юр'єва є робота з соняшником. Зарубіжні гібриди в стресових умовах втрачають свої субтропічні ознаки. Де вони створені? В основному у Франції. А там до 800 мм кошів. У нас немає такої кількості опадів. Максимум 565 мм. Якщо ми посіємо лінійку наших, у французьких немає переваг. А за ціною вони дорожче: 1 кг ввезеного матеріалу коштує $ 5, а наш 50 грн. Є різниця?", — зауважує науковець.

Кириченко запевнив, що наукові розробки беруть участь у валовому виробництві продукції, вирощуваної на 3 млн га.

"Господарства — це елітхози, яким ми реалізуємо свій насіннєвий матеріал, продають його далі. Ми відстежуємо весь ланцюжок, бачимо, куди йдуть наші насіння.