друкувати


5 порад від експертів країн ЄС про реформу адмінтерустрію

28 лютого 2020, 12:55

Представники урядів та експерти країн ЄС запропонували українським законодавцям рекомендації по здійсненню реформи адміністративного устрою. Найголовніші поради стосувались повноважень та нагляду за діяльністю префектів та змін до Конституції України.

По-перше, не рекомендують надто поспішати змінювати Конституцію України під проект, який ще має показати свою актуальність та дієвість у місцевих реаліях.

«У Польщі була створена комісія для створення сильної моделі самоврядування. Яке є незалежним, але отримує потужний нагляд на національному рівні. Я вважаю, що поправки до Конституції це не перше рішення, яке потрібно приймати. Передовсім необхідно вносити поправки до законів, які стосуються функціонування органів місцевого самоврядування. Ми в першу чергу вирішили 3 важливі питання – Конституція не має буде деталізованою. Загальна потреба – знайти консенсус. Якщо багато деталей повиписуєте, потім важко буде знайти консенсус, як їх виконувати. Тому в першу чергу потрібно вирішити, як ви новий інститут запровадите, знайти шляхи реалізації, а потім записати це можна буде в Конституцію», – сказала почесний президент Венеційської комісії, експрем’єр-міністр Польщі Ганна Сухоцька.

Сухоцька додала, що у Польщі виникала необхідність в ході часу змінювати основні функції та систему управління і щоразу під економіку змінювати Конституцію не зручно.

Щодо префектів – важливо, щоб така інституція була прописана в законодавстві, але не детально, бо ви не знаєте, як у ваших реаліях це буде працювати», – пояснила Сухоцька.

Представниця Польщі розказала про досвід її країни, де навіть за сприятливих умов доводилось змінювати законодавство щодо децентралізаці. 

«Можна написати, що це представник держави у Конституцію, але компетенції, можливості, які будуть, покаже час і реальне життя. Це має регулюватись на рівні законів. Наприклад, у Польщі в законі ми спочатку прийняли 3 рівні регулювання, потім 2 – внесли зміни до законів. Якщо вирішите, що в Конституції буде в загальному виписано, не конкретно, буде набагато легше та позбудетесь багатьох проблем», – сказала Сухоцька.

Друге – створити урядовий нагляд, де існує діалог між органами місцевого самоврядування та урядом, а також де є діалог між владою на місцях та правоохоронними органами з відповідними вимогами з боку останніх.

«Мусять бути передбачені можливості діалогу в конституційний спосіб з першими особами у громадах. Жодна система не може існувати без якісного механізму нагляду та контролю. Це стосується і нагляду за фінансовими сферами, і за сферами розвитку і продовольства», – сказала представниця асоціації місцевого самоврядування Швеції SALAR Хелена Лінде.

Третє – створити можливість персонального підходу до територій в залежності від кількості населення у громадах та інфраструктурними потребами.

Слід мати різний підхід до територій. Існує два типи, де необхідно мати більш та менш ретельний підхід до побудови транспортної інфраструктури та кількості сервісів. У цьому питанні має бути налагоджено діалог між представниками влади та місцевими жителями», – пояснила тезу Хелена Лінде.

Четверте – створення механізму нагляду та контролю над діяльністю перфектів з вирішенням справ у судових органах.

«Важливо передбачити можливості діалогу у конституційний спосіб з першими особами у громадах. Жодна система не може існувати без якісного механізму нагляду та контролю. Це стосується і нагляду за фінансовими сферами, і за сферами розвитку і продовольства», – заявила Хелена Лінде.

П’яте – створити можливість досудового вирішення справ та «мирових» рішень.

«Якщо префект бачить неправомірність ухваленого рішення букві закону, щось некоректне, має вступати у відносини з мером, керівником громади. У Франції він може у двомісячний термін провадити консультації, намагаючись переконати виправити недоліки, які констатує. Так неформальні обміни можуть мати місце і до ухвалення рішення, на попередній стадії. Не вдається переконати виправити недоліки – звертається до суду. Після звернення до суду – суд висловлює позицію. Ніколи префект, але виключно суд має повноваження визнати неконституційним рішення місцевих органів влади. У Франції це регіональні рахункові палати та адміністративні суди», – розповів державний службовець вищого рангу, член Державної Ради, префект у Франції Жак Рейе.

Нагадаємо, зараз відбувається обговорення під час підготовки законопроекту про адміністративно-територіальний устрій України. До функцій префекта у громадах хочуть передати координацію медицини, освіти та правоохоронної системи.