друкувати


Плани розвитку громад розроблятимуть на основі рамкового проекту Мінрегіонрозвитку

29 лютого 2020, 13:16

Плани розвитку ОТГ пропонуватимуть розробляти новим очільникам, які прийдуть після місцевих виборів на основі рамкового проекту відповідно до стратегії Мінрегіонрозвитку до 2027 року. Про це розповів депутат від фракції «Слуга народу» Віталій Безгін.

«У регіонах є план регіонального розвитку. Там 7-9 категорій територій, і кожній із них Мінрегіон буде пропонувати шаблон розвитку та методології. Далі – специфіка місцевого менеджменту. Мінрегіоном розроблена програма до 2027 року», – сказав Безгін.

Щодо конкретних кроків у напрямку створення продуктивної моделі, пропозиція від Безгіна така:

Перше, що має зробити будь-яка громада – провести ревізію того ресурсу, який у неї наявний. Без аудиту того, чим ви користуєтеся, неможливо безпосередньо функціонувати. Це й фіскальний, і ресурс фінансовий, і користування податками. Проєкти, щоб створювати навчання потрібні, але тут різна специфіка. В Україні 1040 уже створених громад в абсолютно різні періоди. Щоб громада стала хоч трохи спроможною, їй потрібно хоча б 3 роки, щоб бути успішною. Серед вже створених громад є такі, що свого часу мали політичне забарвлення, й ті, де була ініціатива громадян знизу», – сказав Безгін.

Нагадаємо, депутати від фракції «Слуга народу» назвали дату на початку вересня, коли на розгляд у сесійній залі винесуть законопроект про адміністративно-територіальний устрій України. Це четвертий із запропонованих, який передбачає зміни до Конституції України у питанні децентралізації після того, як попередні було не сприйнято громадськістю.