друкувати


До функцій префекта передадуть координацію медицини, освіти та правоохоронної системи

27 лютого 2020, 18:00

До функцій префекта у громадах передадуть координацію медицини, освіти та правоохоронної системи. Про це повідомив Олександр Корнієнко. Він розповів, що в Україні вивчають досвід Польщі та Франції.

Він відповів на запитання про те, як у процесі децентралізації зможуть жителі громад отримувати сервіси подібні до моделі медичних установ, коли в країні деякі маніпуляції можуть здійснювати медичні установи у визначених регіонах, а також як діятимуть подібні моделі у сфері соцзахисту та безпеки.

«Основне завдання префекта, якщо подивитися на ситуацію в Франції, Польщі, там де вона працює – що 80% роботи префекта – це координація центральних органів виконавчої влади. Питання координації медицини, освіти, правоохоронної системи – це все буде функція префекта. Зараз залишається в Україні небагато часу до запуску реформи вторинної ланки медицини, зараз етап аналізу і зустрічей в громадах, губернаторів, депутатів мажоритарних і МОЗ, щоб визначити критичні точки. Запрацює модель «гроші за пацієнтом», крім того, сьогодні є ситуація, що десь в людей гірший доступ до медицини. Але протягом року, за рахунок діяльності виконкому, який буде виключно за це відповідати, до цієї моделі перейдуть», – сказав Корнієнко.

Нагадаємо, у фракції «Голос» готові підтримати законопроект, який внесе зміни до Конституції України в питанні децентралізації. Зараз відбувається обговорення під час підготовки законопроекту про адміністративно-територіальний устрій України.