друкувати


Економічні труднощі в Китаї можуть посприяти розвитку українських виробників, – Милованов

27 лютого 2020, 12:30

Проблеми китайської економіки, які виникли через поширення коронавірусу, дають шанс українським виробникам зайняти нові ніші на світовому і внутрішньому ринках. Про це під час прес-брифінгу на тему «Державна підтримка підприємств та заходи із детінізації сфери працевлаштування» повідомив міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

«Канали впливу на економіку: через експорт, тому що ми експортуємо в Китай. Що саме ми експортуємо? Наш експорт складає 45%, від нього 7,2% від загального обсягу товарів є питома вага українського експорту в Китай. З тих 7% — це руди і залізні концентрати, кукурудза – 20%, соняшникова олія – 17%. Тому тут ми можемо очікувати підвищення», — розповів Милованов.

Він вважає, що позитивно на українській економіці може позначитись навіть зниження попиту на руду.

Що може бути з рудою? Попит може знизитись у Китаї, але відбудеться процес заміщення, якщо руда не буде постачатись в Китай, він не буде виробляти метал, то метал вироблятимуть інші країни, включно з нами», — вважає міністр.

На його думку, Україна впорається й без китайських товарів, що відкриває багато можливостей для вітчизняних виробників.

По імпорту Китай в основному поставляє споживчі товари, що ми зможемо замістити або місцевими або європейськими. Теж саме стосується китайських комплектуючих і обладнання», — додав Милованов.

За інформацією міністра, питома вага імпорту товарів з Китаю за 2019 рік становила 15% від загального обсягу імпорту.

Найбільше імпортували діоди і транзистори, телефонні апарати і їх частини, машини для автоматичного оброблення інформації (електроніку).

Це все можна замінити з інших країн Азії або Європи. Ми не очікуємо проблем до наших ланцюгів створеної доданої вартості, скоріше може подорожчати імпорт, що, в цілому, добре для економіки, особливо для вітчизняного виробника», — резюмує міністр.

Нагадаємо, в Україні пропонують відновити діяльність санітарно-епідеміологічної служби.

Повідомлялося, що 31 грудня 2019 року влада Китаю заявила про спалах невідомої пневмонії в місті Ухань. У січні стало відомо, що збудником захворювання став новий тип коронавірусу. 

Також повідомлялося, що Мінекономіки розглядає два сценарії впливу коронавірусу на Україну.