друкувати


Нового прем’єра призначать на позачерговому засіданні ради – джерело

26 лютого 2020, 12:38

Парламент може відправити у відставку діючого прем’єра Олексія Гончарука та проголосувати за призначення натомість Сергія Тігіпка на позачерговому засіданні. Деталі таких кадрових рокіровок повідомили AgroPolit.com кілька джерел у владі.

Як уже писав AgroPolit.com після скандалу з прослуховуванням наради у Гончарука, Президент Володимир Зеленський планував посилити Кабмін одним чи двома віце-прем’єрами: Сергієм Тігіпком чи Валерієм Хорошковським, які потім мали б змінити Гончарука та Юлію Ковалів. Втім тоді кадрові зміни так і не сталися – зупинилися на другому шансі для Гончарука, тепер же  терпець увірвався.

 

Головна причина запланованої зміни уряду Гончарука на Сергія Тігіпка — «Соросята ухандохали економіку», – говорить співрозмовник. – Всі побачили, що виконання бюджету за доходами за останні 1,3 місяці – плюс мінус 40% (по митниці майже повний провал – тільки 35% плану; краще у податковій, але теж не фонтан). Рятували всі ці місяці надходження від НАКу, гроші від «Газпрому» та аномально тепла зима. У Мінфіні зараз почали говорити про секвестр бюджету 2020. Чекаємо позачергового засідання Ради – це єдиний варіант змінити уряд за умови, що Гончарук напише заяву сам, інакше не можна – у нього річний імунітет».  

На можливі кадрові зміни нам у коментарі також натякнув адвокат партії «Слуга народу» і президента України Володимира Зеленського, позаштатний радник глави Офісу президента Олександр Качура. На запитання про те, що будуть робити з тим, що рейтинг довіри до уряду падає, за даними дослідження Центру Разумкова 6% українців довіряють уряду і стільки ж прем’єр-міністру. Відповів наступне: 

Падіння рівня довіри – це природне явище. Якщо подивитися попередні уряди, у них близько цього тренд був. Тому що були дуже високі очікування, коли ми заходили в парламент та створювали Кабінет Міністрів в надзвичайно високих очікуваннях. Тому що люди, які голосували за партію «Слуга народу», хотіли в своїй більшості дуже швидких змін. Водночас, у нас є друга соціологія – половина громадян хоче дуже швидких рішень, швидких змін. А друга половина – хоче, щоб зміни відбувались якісно, але не так швидко, не хочуть таких швидких трансформацій. Ми втрачаємо підтримку, якщо приймаємо одну або іншу сторону. Тому потрібні кадрові зміни, треба перезавантаження робити частини міністерств, треба розділяти міністерства. Бо не може бути культура і спорт в одному міністерстві, не може сільське господарство і економіка в одному міністерстві. Зараз прийшли до висновку, що це було помилкою, її треба виправляти. Кадрові зміни точно відбудуться. Будемо оцінювати, як працювало те чи інше міністерство. Кадрові зміни та аудит потрібно провести. Не буде результату – потрібно буде висловлювати недовіру міністру, приймати кадрові рішення. Як Бабак написала аяву, бо розуміла, що не може реалізуватись з тим, з чим прийшла, прийшла інша людина. Так само підемо з іншими міністерствами. Особливо з тими міністрами, яким не вистачає зарплати, яка платиться. Кому не вистачає – треба писати заяву і будемо звільняти».

 

Сьогодні перемовини на тему зміни премєра підтвердив і сам Президент Володимир Зеленський, який заявив, що він наразі спілкується з різними кандидатами і мав розмову в тому числі з Сергієм Тігіпком.

Я з багатьма людьми зараз веду співбесіди….. І з паном Тігіпком я теж зустрічався. Це правда», – сказав Зеленський.