друкувати


У регіонах розпочався міжнародний проект з контролю ввезення заражених рослин та карантинних організмів

20 лютого 2020, 12:00

У межах Міжнародного року здоров’я рослин упродовж 2020 року в усіх областях України планується реалізувати інформаційний проект з підвищення обізнаності «НЕ РИЗИКУЙ!» До реалізації даного Проекту долучились управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в областях, державні фітосанітарні та контрольно-токсикологічні лабораторії, повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Заходи, які відбуваються під гаслом «НЕ РИЗИКУЙ!», спрямовані на мандрівників, туристів і комерційних перевізників, які привозять в Україну з-за кордону рослини, рослинні продукти та інші предмети високого ризику, виготовлені з рослинної сировини.

Мета Проекту полягає в тому, щоб висвітлити соціальні, екологічні та економічні наслідки завезення зараженої рослинної сировини або карантинних шкідників та хвороб до України.

«Держпродспоживслужба здійснює фітосанітарний контроль комерційних вантажів з рослинами та рослинною продукцією з-за меж України, однак для нас є фізично неможливим перевірити кожну частину ручної поклажі, яка надходить через аеропорти та порти», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що карантинні шкідники, хвороби рослин, нематоди і бур’яни потрапляючи в нові, більш сприятливі умови для розвитку стрімко розмножуються, не мають природних ворогів, завдають більших втрат, у порівнянні з місцем первісного існування. Це може завдати непоправної шкоди вітчизняному сільському господарству та довкіллю.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2019 року змінено фітосанітарних вимогах Європейського Союзу Директивою Ради 2019/523 ЄС від 21 березня 2019 року. Вони стосуються умов імпорту низки свіжих фруктів та овочів, зокрема й для тих, що наразі можуть бути експортовані з України.