друкувати


Чи врятує українські порти концесія, – експерт

19 лютого 2020, 09:00

Стан інфраструктури портів в Україні критичний, проте держава забирає 90% їхнього прибутку в держбюджет. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написав президент Центру аграрної логістики та інфраструктури Владислав Белах. 

За його словами, сьогодні потрібно терміново розчищати ці бюрократичні завали, наводити порядок і в закупівлях та віддавати проведення багатьох робіт на аутсорсинг.

«Будь-який тендер на суму понад мільйон затягується на невизначений термін. Обов'язково будуть суди і кримінальні справи, оскільки йдеться про держзакупівлі. Потрібно прийти до рішення, хто контролює і відповідає за АМПУ. Набрано тлумачну наглядову раду, але реальних повноважень у неї немає. Навіщо ж тоді платити людям досить чималі зарплати, якщо вони все одно нічого не вирішують? Стратегічні плани служать виключно «позитивним інвестиційним фоном», адже грошей на реалізацію запланованого все одно немає і не буде. Потрібно захистити сферу від політичного впливу. Наприкінці 2019 року АМПУ зазнала чергової фіаско в судах, намагаючись змусити десять стивидорів Миколаївського порту платити за користування причалами на загальних підставах», – зазначив він.

За його словами, проблем багато, і розраховувати, що вони самі собою розсмокчуться після масового запуску концесій, більш ніж наївно.

Нагадаємо, що Мінінфраструктури через суд скасувало призупинення концесії майна «Херсонського морського торгового порту» (ХМТП).