друкувати


В Україні вивчатимуть вплив парникових газів на сільське господарство

18 лютого 2020, 10:14

Українські та міжнародні науковці під егідою Світового банку та Міністерства енергетики та захисту довкілля України вивчатимуть, як викиди парникових газів змінюють сільське та лісове господарства, а також впливають на здоров’я людей в Україні. Про це повідомляє Урядовий портал

Зазначається, що для оцінки біофізичних впливів використовуватимуть сучасні методики прогнозів. Це дасть змогу передбачити ризики наслідків зміни клімату в Україні до 2030, 2050 і 2100 років за 3-ма сценаріями ймовірного росту викидів парникових газів і збільшення температури.

Метою спільного дослідження є використання детальних та сучасних прогнозів клімату для оцінки біофізичних впливів у цих секторах до 2100 року. Наукова праця також буде включати економічну оцінку витрат на зміну клімату в різних частинах країни.

До слова, методологія та інструменти, що використовуватимуться в дослідженні, будуть доступні для оновлення оцінок на більш пізніх термінах.

Один із найважливіших заходів адаптації до зміни клімату — це скорочення викидів парникових газів. Це дасть змогу попередити негативні наслідки, які можуть виникнути в майбутньому. Сценарії майбутніх змін напряму залежать від темпів скорочення людством парникових газів, — зазначила заступник міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук.

Оцінку змін клімату в Україні проводитиме консорціум двох провідних європейських інститутів, Баський центр змін клімату (BC3) та Metroeconomica, у співпраці з національними експертами Українського гідрометеорологічного інституту, Українського науково-дослідного інституту лісового та агролісного господарства та Інститут громадського здоров'я імені О.М. Марзєєва.

Нагадаємо, що зміни клімату покращили с/г діяльність в українському степу за рахунок збільшення кількості дощів.