друкувати


Укрзалізниця розробляє механізм виводу залізничних станцій з переліку малодіяльних

17 лютого 2020, 17:00

Укрзалізниця готова використовувати усі дієві механізми для підвищення ефективності роботи малодіяльних залізничних станцій та виводу їх на оптимальну потужність. Про це повідомляє uz.gov.ua

Про це йшлося під час селекторної наради у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України під головуванням заступника міністра Тараса Висоцького, у якій взяли участь представники міністерства, профільних асоціацій, Укрзалізниці, обласних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад.

Як повідомив директор департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Андрій Мірошніков, на сьогоднішній день, до переліку малодіяльних входить близько 300 залізничних станцій.

«Відповідно до законодавства регіональні філії АТ «Укрзалізниця» зверталися до місцевих органів влади з пропозицією погодити закриття малодіяльних станцій, або вирішити питання відшкодування втрат пов’язаних з обслуговуванням малодіяльних об’єктів інфраструктури. Загалом отримали 9 погоджень на закриття. Деякі органи місцевого самоврядування запросили розрахунок витрат, але жодної пропозиції щодо можливого відшкодування або іншого конструктивного вирішення проблеми не надійшло. Більш того, ми маємо витрати по цим станціям пов’язані з податком на землю, який сплачується у місцеві бюджети», – констатував він.

Учасники наради погодились, що найефективнішим механізмом повернення малодіяльних станцій до нормальної роботи, є збільшення обсягів перевезення завдяки спільній роботі місцевих органів влади, територіальних громад та бізнесу.

Ми завжди готові йти на зустріч, проте ми хочемо бачити, що підприємства і місцева влада також шукають варіанти як зменшити свої видатки та підвищити ефективність роботи. Ми зацікавлені у тому, щоб максимально сконцентрувати перевезення на залізниці, – наголосив директор з розвитку бізнесу АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев.

Він додав, що така робота за підсумками другого півріччя 2019 року вже призвела до того, що із переліку малодіяльних станцій вийде 53 станції й вони повернуться до сталого функціонування.

Також учасники наради обговорили можливість компенсації збитків від діяльності станцій за рахунок місцевих бюджетів чи коштів місцевого бізнесу. Одним з таких механізмів може стати повернення Укрзалізниці сплаченого до місцевих бюджетів земельного податку на землі, на яких розташована малодіяльна станція, або збільшення відшкодування за перевезення пільгових категорій пасажирів.

Сторони дійшли згоди спільно опрацювати це питання й провести детальні економічні розрахунки компенсаційних механізмів.

Нагадаємо, що для того, щоб держава відмінила податок на землю для АТ «Укрзалізниця», компанія має заявити своєю ефективністю.