друкувати


Як вплине на урожай зернових і ціни на продукти аномальна зима, – експерт

18 лютого 2020, 09:29

Аномальна тепла зима завдасть шкоди врожаю зернових. Водночас за таких умов можливий рекордний врожай овочевих культур. Про це пише пише segodnya.ua.

Повідомляється, що фермери хвилюються через недостатній сніговий покрив.

«27%. З них 20% – це вологість в'янення. Це волога, яку ґрунт ніколи не віддасть рослині. Всього лише різниця 7% вологи, яку рослина може взяти з ґрунту. Це дуже низький показник для зернових культур», — розповідає Анна Роздобудько, завідувачка лабораторії ТОВ «АгроАналіз Україна» (м. Каховка).

Через теплу зиму зернових зберуть на 10-15% менше, підрахували аграрії. Це за умови, якщо погода далі не буде псуватися. Але радіють теплій зимі овочівники.

Наші овочівники, які вирощують озимі овочеві культури, як, наприклад озиму цибулю, озимий часник, у цьому році в повному розумінні слова на коні. Перезимівля рослин відмінна і урожай буде чудовим, — розповів Вадим Дудка, генеральний директор компанії «АгроАналіз Україна».

Овочі будуть дешевими, хліб — дорогим. Такий прогноз херсонських фермерів на 2020 рік. Лютий уже навряд чи виправить ситуацію. Незалежно від того, чи буде сипати сніг, чи гріти сонце. Стримати ціни на борошно зможе тільки держава, якщо залучить резервні запаси зерна.

Нагадаємо, що Тимофій Милованов презентував економічну стратегію України.