друкувати


Міністр Тимофій Милованов презентував економічну стратегію України – рівняння на АПК

17 лютого 2020, 12:05

Сьогодні , 17 лютого поточного року, міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов презентував економічну стратегію України.

Під час виступу він зауважив, що в Україні зношені виробничі потужності на 60 %. Для того, щоб зменшити рівень хоча б до 48-50 %, нам потрібно залучити близько $50 млрд у наступні 5-10 років. А якщо ми хочемо досягти 35-38 %, нам потрібно залучити близько $100 млрд.

«Чому 35-38 %? Це показник наших найближчих сусідів: Молдова, Білорусь, Словаччина, Польща», – пояснює Милованов.

 За його словами, сьогодні єдина галузь де без проблем залучаються інвестиції та відтворюються виробничі потужності – це АПК.

Єдина галузь, де рівень оновлення засобів виробництва відповідає рівню наших європейських сусідів, – це агро. На жаль, лише в АПК у нас є належний рівень інвестицій, але нам їх потрібно ще більше, щоб, наприклад, досягти рівня Польщі по доданій вартості, там рівень виготовлення продукції з високою доданою вартістю в 2 раза більший, ніж в Україні», – заявив Тимофій Милованов.

За словами міністра, головна ідея стратегії економічного зростання – через залучення інвестицій. Інвестиції в людей, інвестиції в капітал.

Нам потрібні інвестиції в агро, в ринок землі. В тому сенсі, що ми є країна з високим земельним активом, тож ми будемо залучати інвестиції в ринок капіталу (створення ринку капіталу), а також інвестиції в технології. Нам потрібно три класичних ринки: ринок землі, ринок капіталу, ринок праці – щоб вони працювали. На жаль, за всі попередні роки вони не були створені або ж виявилися неефективними. Якщо, наприклад, ринку капіталу майже нема, то ринок праці – неефективний, адже він в «тіні» (це стосується і ІТ, і агро). Нам потрібно виводити їх з тіні», – заявив Милованов.

Він зазначив, що уряд має намір масштабувати позитивний досвід залучення інвестицій, який є в агропромисловому комплексі та IT-секторі.