друкувати


Ринок землі без доступу іноземному капіталу забезпечить зростання ВВП на 1%, — Тарас Висоцький

14 лютого 2020, 14:30

Відкриття ринку землі в України без доступу іноземному капіталу може забезпечити ріст ВВП на 1%. Про це в ефірі одного із телеканалів повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький, передає УНН.

«Завжди можна закладати у модель певні критерії. Якщо ми дивимось на чинну редакцію комітету до другого читання, закладаємо, що це концентрація до 14 тис. га, що це купівля виключно українцями, абсолютно не буде доступу іноземному капіталу, і дивлячись на опитування, що показують, що до 10-15% українців готові розглянути можливість продажу, можна рахувати. Якщо ці критерії звести в один, то виходить, що ефект в середньому протягом 3-5 років становитиме 0,8-1% ВВП. Раніше, коли розраховували ліберальну модель – він був більший. Але зараз маємо таку ситуацію. Тобто це плюс близько 1% ВВП ріст», — зазначив він.

Нагадаємо, посольства трьох країн ЄС написали листа-попередження щодо заборони відкриття ринку землі іноземцям. А німецькі фермери, які давно працюють в Україні, заявили про дискримінацію заборони відкриття ринку землі іноземцям

Також голова Асоціації аграріїв України (ААУ) Олексій Сидоров звернувся від імені членів асоціації до вищого керівництва України з пропозицією змінити норму законопроекту №2178-10 про збереження мораторію на продаж землі с/г призначення в межах 50 км від кордону та допустити на ринок представників компаній з іноземним капіталом.