друкувати


Пасічники просять уряд зробити дотації доступними більшій кількості бджолярів

11 лютого 2020, 16:39

Пасічники просять урядовців створити можливості, щоб більша кількість бджолярів України могла отримувати дотації на розвиток з держбюджету. Про розширення пулу виробників меду, які отримають підтримку попросив голова спілки пасічників України Володимир Стретович під час слухань комітету аграрної та земельної політики «Концепція державної підтримки сільгоспвиробників в рамках реалізації аграрних реформ».

«Ми просили б давати дотацію лише пасічникам, зареєстрованим відповідно до закону. Щоб отримали лише ті, хто не хочуть залишатись в тіні. В рамках державно-приватного партнерства лише членам громадських об’єднань, офіційно зареєстрованих. Водночас, підтримка малих господарств має бути передбачена, щоб не 5 тисяч отримали фінансування, а 12 тисяч пасічників», – сказав Стретович. Та додав, що у 2019 році пасічники в Україні заробили $103 млн.

Голова парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський розповів, що зараз Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2537, який має підтримати розвиток бджільництва в Україні.

Нагадаємо, Україна виробляє близько 70-80 тис. т меду в рік, що перевищує обсяги експорту та споживання цієї продукції на внутрішньому ринку і призводить до накопичення запасів.