друкувати


Виноробна галузь України ризикує зникнути у найближчі роки, – експерт

9 лютого 2020, 10:00

Виноробна галузь України сьогодні переживає найскладніші часи за останні 30 років. Про це заявили науковці кафедри економіки промисловості Одеської національної академії харчових технологій, повідомляє «Голос України».

Вчені вважають, що через кілька років українська виноробна галузь може зникнути, адже за останні десять років обсяги виробництва вина в Україні впало удвічі.

«Найперша проблема тут — скорочення площ під виноградниками. Дуже великих втрат завдала анексія Криму, де ми залишили 40 відсотків виноградників, і на материку мали менше 49 тисяч гектарів. Але за п’ять останніх років і ці площі скоротилися ще на чотири тисячі гектарів. Це зумовило дефіцит виноматеріалів. Їх доводиться імпортувати, а це призводить до відтоку валюти за кордон», – пояснила доцент академії Наталія Яблонська.

Основна причини такої ситуації, наголосила експерт, у якій опинилася галузь – відсутність державної підтримки галузі. Адже виноградарство має тривалий цикл виробництва.

П’ять років треба чекати лише на вступ виноградника у фазу плодоношення. Ще два роки – на те, щоб із ягід можна було робити ординарне вино. А для виробництва марочного вина, шампанського та коньяків – набагато довше. Скажімо, для витримки коньяків – майже 50 років. Словом, віддача можлива щонайраніше на восьмий-дев’ятий рік після закладки виноградника, додала експерт.

Нагадаємо, що винороби Одещини звернуться до уряду та Верховної Ради з проханням підтримати виноробну галузь.