друкувати


Представники компанії з іноземним капіталом озвучили позиції по ринку землі

9 лютого 2020, 09:28

Як заявив голова Асоціації аграріїв України (ААУ) Олексій Сидоров, в цілому перспектива компаній з іноземним капіталом буде дуже туманною і взагалі неперспективною. Тому що в умовах закритого для іноземців ринку, вони будуть першою мішенню, навіть за умови прийняття закону 2178-10 в тій редакції закону, яка ухвалена зараз.

«Всі наші сусіди і порядні, і непорядні розуміють, що ми станемо слабкішими в випадку закритого ринку, і що можуть до нас заходити, працювати з нашими пайовиками, купувати землю, а ми купувати не можемо. До нас будуть приходити, в акурат перед збиранням, показуватимуть Витяг, говоритимуть, мовляв, хлопці, ваш договір оренди укладений не зі мною, я вас не знаю, не буду підписувати додаткову угоду і маю наміри свою землю використовувати за призначенням, і все що там сьогодні знаходиться – моє! Конфлікт! Ми будемо не сільським господарством займатися, а конфліктом, залучати свої ресурси і час на заняття всіма цими рейдерським розбірками. Або просто опонент дочекається закінчення дії договору. Зараз дізнатися, до якого року діє у тебе договір, не проблема, тому що реєстри будуть відкритими. Вони будуть «працювати» у першу чергу за тими договорами, які у нас недовгострокові, і у кращому випадку чекати на їх закінчення, але так буває не завжди», – зазначив Сидоров.

Він припускає, що у таких компаній потихеньку будуть земельний банк відбирати, а ще й існує загроза створення шахівниці.

«Наша економіка там, де у нас договори п'ятирічні, десятирічні, п'ятнадцятирічні, завдяки тому, що будуть з'являтися дірки, вже буде не ті $300 з га, а набагато менше. В цілому наша перспектива буде дуже туманною і взагалі неперспективною. Тому що в цих умовах ми будемо першою мішенню, навіть в тій редакції закону, яка ухвалена зараз», – заявив Сидоров.

До того ж, за словами голови АУУ, в таких компаніях у українців 50+ акцій українських, але є 49, які не українців. Це теж створює загрози. Тобто можна говорити про те, що під норму про іноземців потраплять по суті компанії, які торгуються на біржі, і у яких можуть в режимі онлайн змінюватися бенефіціари – навіть одна «неукраїнська» акція ставить компанію поза законом, і це торкнеться сьогодні всіх найпрогресивніших представників галузі.