друкувати


В Раді спробують прискорити розгляд правок до законопроекту 2178-10 про відкритий ринок землі

7 лютого 2020, 17:55

Депутати з фракції «Слуга народу» прогнозують, що розгляд у другому читанні законопроекту про ринок землі триватиме три – п'ять пленарних тижнів, якщо вони не домовляться з опозицією.

Про це журналістам в кулуарах Ради сказав перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко, повідомляє «Укрінформ».

Зокрема, на запитання, на скільки може розтягнутися розгляд поправок до земельного законопроєкту, Корнієнко сказав: «Ми вчора рахували, приблизно – від трьох до п'яти пленарних тижнів може розтягнутися».

Водночас депутат додав, що «ми не можемо зараз в умовах, в яких знаходиться Україна, дозволити собі два-три місяці розглядати один законопроєкт».

Як стало відомо AgroPolit.com з власних джерел, представники партії «Слуга Народу» спробують домовитися з ОПЗЖ та «Батьківщиною» про скорочення термінів розгляду правок.

Варто зауважити, що попередня домовленість з ОПЗж вже існувала. Як пояснив наш співрозмовник в Раді, лідери правлячої партії «Слуга народу» та керівники «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ) торгуються за голоси ОПЗЖ у голосуванні за земельний законопроект 2178-10 в обмін на збереження землі компаніям з іноземним капіталом.

ОПЗЖ частково проголосує за земельний закон, якщо їй дозволять з голосу внести у сесійній залі поправку про перепродаж первинного права продажу землі. Це право дозволить агрокомпаніям з іноземним капіталом продавати наявний земельний банк «своїм людям», і таким чином зберегтися на українському ринку та залишити свій земельний банк. Насправді – це норма, яку лобіює значна частина великого агробізнесу, який сьогодні має у своєму статутному капіталі іноземний капітал. Хоча її «замовником» зараз є лише одна бізнес-група», – говорить джерело.

У разі погодження внести таку поправку з голосу в залі, каже співрозмовник, від ОПЗЖ може бути 16 голосів.

Ми ведемо переговори з нашими колегами, намагаємося достукатися до їх свідомості. Але ми вчора побачили, що з фракції «Батьківщина» і з фракції «Опозиційна платформа – За життя», в принципі, така йде технологія, що кожен депутат зачитує своє правки і, фактично, 60 депутатів з ОПЗЖ і близько 20 в "Батьківщині"... тобто 80 виступів ми точно маємо послухати... і 80 разів пан Сольський (голова Комітету з аграрної і земельної політики – ред.) має сказати, що правка відхилена», – зазначив Корнієнко.