друкувати


В насіннєвому «банку» України 147 тис. с/г культур — офіційно

22 червня 2016, 12:43

В Україні є потужній «банк» насінництва при НААН. На сьогодні в ньому знаходиться значні запаси генетичних зразків с/г культур. Про його особливості в ексклюзивному інтерв’ю Latifundist.com розповів директор Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН Віктор Кириченко.

«Кожна рослина, кожен сорт, сільськогосподарська культура несе відповідний обсяг генів, хромосом які потім селекціонери використовують як джерело підвищення стійкості, адаптивності рослини і т д. У сховищах нашого інституту і в системі, яку ми координуємо (а це понад 40 організацій, інститутів і станцій в Україні), знаходиться 147 тис. зразків сільськогосподарських культур. Це генетичний матеріал, зібраний нашими вченими в різних регіонах — в Криму, Карпатах, на Сході України, в Центральних областях країни і т. д.», — розповідає він.

За йо словами, інститут проводить експедиції, в яких збирають рослинний матеріал по всіх культурах. Це не тільки зернові, а й плодові, овочеві культури, що представляють інтерес з точки зору стійкості до хвороб. Це дикорослі види, а також всі культурні — сучасні селекційні розробки, зареєстровані і вирощувані в Україні або за кордоном. Ці види проходять акредитацію, отримують дозвільні документи, і ми їх відправляємо в національне сховище.

«На жаль, ці наші досягнення сьогодні не цінуються, хоча Інститут ім. Юр'єва входить в десятку кращих профільних інститутів світу і визнаний в Україні національним надбанням», — додає Кириченко.