друкувати


Законопроект про ринок землі №2178-10 проголосували у другому читанні

31 березня 2020, 00:45

Законопроект про ринок землі — 2178-10 проголосовано Верховною Радою у другому читанні. Про це повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com. 

Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року

Законопроект підтримали 259 народних депутатів, проти — 24, утрималися — 3, не голосували — 29. 

Автор законопроекту  — голова аграрного комітету Микола Сольський та низка народних депутатів.

«Ми пройшли з вами чудовий, приємний і цінний шлях. Ми знаємо, що ринок існує. І не дивлячись на страшні негаразди показуємо, що ми здатні рухатися вперед. В цій редакції враховано правки, на яких наголодшував президент», — заявив голова аграрного комітету Микола Сольський з трибуни ради перед голосуванням.

Основні положення прийнятого закону про ринок землі:

1) набувати право власності на землю сільгосппризначення можуть:

При чому право придбання землі одразу після відкриття ринку отримують українці, а через два роки – з 2024 року – юридичні особи.

2) Комунальні та державні землі не дозволяється продавати. Державні землі передадуть у розпорядження громад і вони зможуть лише здавати їх в оренду, але не продавати. Аналогічно буде з тими землями, які залишаться у держави.

3) Граничні межі концентрації в одних руках для фізичних осіб – до 100 га, для юридичних осіб (з 2024 року) – 10 тис. га. 

ПРИ ЦЬОМУ: Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина не може перевищувати десяти тисяч гектарів. Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності усіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше десяти тисяч гектарів. При цьому, якщо громадянину належить право власності на частку у статутному (складеному) капіталі, у пайовому фонді юридичної особи або на лише окремі акції, паї, для цілей цієї статті вважається, що такому громадянину, крім земельних ділянок, що належать йому на праві власності, також належить право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею, що дорівнює площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи, учасником (членом, акціонером) якої він є, помноженої на розмір частки такого громадянина, вираженої у відсотках, у статутному (складеному) капіталі, пайовому фонді цієї юридичної особи.

4) право власності на земельні ділянки можуть набувати банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на торгах протягом 2 років із дня набуття права власності.

5) юрособи, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, можуть набувати право власності на землю сільгосппризначення з дня та за умови схвалення цього на референдумі.

6) Взагалі забороняється право власності на земельні ділянки (навіть у випадку схвалення допуску іноземів на референдумі):


7) Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок, проводяться у безготівковій формі.

9) Не допускатиметься набуття права власності за відплатними договорами у разі відсутності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

10) Купівля-продаж земельної ділянки здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання. Переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано його суб’єктом іншій особі, про що такий суб’єкт має письмово повідомити власника земельної ділянки».

11) Громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди землі шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до 2010 року, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу. 

12) До 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Нагадаємо, що до другого голосування у законопроект 2178-10 з подачі Президента Володимира Зеленського аграрний комітет перед фінальним голосуванням вніс ряд поправок.

Як парламент розглядав земельне питання за останні 5 місяців читайте у матеріалі "Бій за землю...".

Хронологію подій з голосування за законопроект 2178-10 про ринок землі дивіться тут.

Що собою являє українська земля — дивіться у "Земельному довіднику України — інфографічний навігатор по ринку землі".