друкувати


У парламенті знайшли спосіб, як зберегти землю агрохолдингам з іноземним капіталом

6 лютого 2020, 13:02

У Раді наразі обговорюють варіант, як зберегти землю агрокомпаніям із іноземними інвестиціями. Про це повідомило джерело AgroPolit.com у Офісі президента та керівництві парламенту.

Наша джерело пояснило, що лідери правлячої партії «Слуга народу» та керівники «Опозиційна платформа За життя» (ОПЗЖ) наразі торгуються за голоси ОПЗЖ у голосуванні за земельний законопроект 2178-10 в обмін на збереження землі компаніям з іноземним капіталом.

«ОПЗЖ частково проголосує за земельний закон, якщо її дозволять з голосу внести у сесійній залі поправку про перепродаж первинного права продажу землі. Це право дозволить агрокомпаніям з іноземним капіталом продавати наявний земельний банк «своїм людям», і таким чином зберегтися на українському ринку та залишити свій земельний банк. Насправді – це норма, яку лобіює значна частина великого агробізнесу, який сьогодні має у своєму статутному капіталі іноземний капітал. Хоча її «замовником» зараз є лише одна бізнес-група», – говорить джерело.

У разі погодження внести таку поправку з голосу в залі, каже співрозмовник, від ОПЗЖ може бути 16 голосів.

А далі під законом в такому разі підпишеться 5 (можливо, й більше) нардепів від депутатської групи «Веревський&Богдан» – «Довіра», пояснює інше джерело.

Крім того, наразі тривають перемовини і з «групою Коломойського» зі «Слугою народу», яких вмовляють підтримати сьогоднішнє рішення фракції.

Нагадаємо, що у присутності президента Володимира Зеленського «слуги» вирішили, що якщо 2/3 депутатів виступає за голосування земельного законопроекту 2178-10, то це рішення автоматично стає обов’язковим для виконання всіх. Після тестового голосування в присутності Зеленського, голоси «за» ранком віддали 2/3 «слуг», але лідер групи Коломойського Олександр Дубінський на ремарку керівників фракції, що вони мають виконати рішення фракції, відповів: «Подивимось».

Нагадаємо, що представники «Батьківщини» спільно зі «Слугою народу» тримають в облозі трибуну: перші, аби не дати проголосувати за землю, інші навпаки, щоби дозволити.

Раніше повідомлялося, що за землю потенційно є вже 240 голосів.