друкувати


8 основних положень законопроекту про ринок землі

6 лютого 2020, 10:45

Сьогодні, 6 лютого, Верховна Рада України розглядатиме законопроект 2178-10 про ринок землі. У документі міститься 8 основних положень. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Зокрема, аграрний комітет ухвалив законопроект у такій редакції: 

1) набувати право власності на землю сільгосппризначення можуть:

2) право власності на земельні ділянки можуть набувати банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками і кредитними установами на торгах протягом 2 років з дня набуття права власності.

3) юрособи, засновниками або кінцевими бенефіціарами яких є особи, які не є громадянами України, можуть набувати право власності на землю сільгосппризначення з дня та за умови схвалення цього на референдумі.

4) Взагалі забороняється право власності на земельні ділянки (навіть у випадку схвалення допуску іноземів на референдумі):

5) Граничні межі концентрації в одних руках — загальна площа земельних ділянок сільгосппризначення у власності громадянина не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

6) У власності юрособи (крім банків) - не може перевищувати загальної площі земельних ділянок, які можуть перебувати у власності усіх її учасників, але не більше від 10 тисяч гектарів.

7) Розрахунки, пов’язані зі сплатою ціни земельних ділянок, проводяться у безготівковій формі.

8) Не допускатиметься набуття права власності за відплатними договорами у разі відсутності документів, які підтверджують джерела походження коштів або інших активів, за рахунок яких набувається таке право.

Нагадаємо, очільник аграрного комітету Микола Сольський відповів на запитання аграріїв щодо законопроекту 2178-10.

Який портрет українського землевласника, читайте у матеріалі.

Чого хочуть іноземці від ринку землі, дивіться тут.

Про головні ризики/можливості від  присутності іноземців на українській землі читайте в інтерв'ю.

Вартість нормативної грошової оцінки землі по областях читайте тут.