друкувати


У 2020 році урожайність озимої пшениці знизиться на 20%, – експерт

5 лютого 2020, 15:15

У 2020 році урожай озимої пшениці в Україні знизиться на 20% через погодні умови. Це – наслідки аномальної зими. Про це заявив керівник Союзу селянства України Іван Томич, повідомляє «Голос.UA».

Іван Томич спрогнозував, що врожай озимої пшениці в 2020 р буде меншим на 15-20%, у порівнянні з урожаєм 2019 року, і це зумовить як погода, так і фінансові чинники (більше 30% агропідприємств України закінчили рік зі збитками, оскільки їм не вистачає фінансування).

За його словами, 10% зернових культур в Україні недосіяли, причому через аномальні природні умови в кожному регіоні кілька разів прокидалися озимі.

 

Це називається «фальш-старт», і це буде негативно відбиватися на врожаї. Що стосується плодових культур, то сьогодні на деревах вже набухають бруньки, які готові випустити квітки. Якщо будуть морози нижче -10 ° C, можливо, у нас буде рік без яблук, без кісточкових культур, –  вважає експерт.

Він розповів, що відсутність морозів провокує ранній старт вегетації дерев і активне розмноження шкідників, поширення грибкових хвороб.

Нагадаємо, що станом на 27 листопада аграрії України станом засіяли озимі зернові культури на 6,97 млн. га, що становить 96% від запланованого обсягу (7,3 млн. га).