друкувати


В Україні можуть об’єднати Держкадастр і Реєстр майнових прав на нерухоме майно, – Мін'юст

4 лютого 2020, 12:00

Сьогодні в Україні на рівні парламенту обговорюється можливість злиття Держкадастру і Реєстру майнових прав на нерухоме майно. Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська, повідомляє «Урядовий портал»

«Багато людей, які проживають в селах, не знають, до кого звертатися, якщо виникла проблема з землею. Тому і фокусуємо в 2020 році свою роботу на тому, щоб допомогти їм», – пояснив Денис Малюська.

Він додав, що у 2020 році Мін’юст продовжить боротися з рейдерством, проте головна увага буде сконцентрована на протидії земельному рейдерству. Це пов’язано, насамперед, з тим, що системний характер рейдерських атак, пов’язаних із корпоративними правами, помітно знизився.

Якщо торік наша робота була сфокусована на боротьбі з корпоративним рейдерством, із рейдерством нерухомості, то вже в цьому році плануємо посилити боротьбу з тими, хто чинить незаконні дії з земельними ділянками, – зазначив міністр юстиції.

За його словами, істотне скорочення випадків корпоративного рейдерства та взятий владою курс на впровадження земельної реформи робить актуальним боротьбу з тими, хто чинить незаконні операції з земельними ділянками.

Швидше за все, що у тих людей, які передали земельні ділянки в оренду на 40 або 50 років, може виникнути бажання змінити умови користування землею після зняття мораторію на продаж. Крім того, скарг, що стосуються земельних питань, стає все більше. Нам буде необхідно сформувати окрему групу, яка буде спеціалізуватися саме на таких питаннях, – зауважив очільник відомства.

Нагадаємо, що моделі створення геокадастрів із детальним описом земель, які діють в Канаді та Новій Зеландії варто запозичити в Україну. У цьому переконує голова спілки «Центр розвитку земельних правовідносин в Україні» Леонід Корейба.