друкувати


В Україні немає передумов для пандемії пташиного грипу, – Держпродспоживслужба

4 лютого 2020, 08:00

Сьогодні в Україні відсутні підстави для виникнення пандемії пташиного грипу. Епізоотична ситуація є стабільною, жодного випадку захворювання серед людей зафіксовано не було. Але актуальним залишається питання профілактики пташиного грипу. Про це повідомила прес-служба Держпродспоживслужби.

Контролери радять українцям купувати продукцію птахівництва лише у місцях санкціонованої торгівлі. Таке м'ясо птиці є цілком безпечним, додають у Держпродспоживслужбі.

«У даний період, як і в інші періоди, купувати продукцію слід у санкціонованих місцях продажу та не купувати продукцію на стихійних ринках тощо», – наголосили фахівці.

Готувати продукцію птахівництва потрібно дотримуючись певних правил. Жодного випадку захворювання на грип птиці унаслідок споживання належно приготованої курятини досі зафіксовано не було, додають фахівці.

У регіонах, не охоплених грипом птиці, звичного готування продукції птахівництва з дотриманням правил гігієни цілком достатньо. У зонах, уражених грипом птиці, теплова обробка продукції птахівництва (так, щоб не залишалося непроварених, непросмажених частин, щоб яйця були зварені «накруто» тощо) означає безпечну їжу, – розповіли контролери.

Таким чином, вірус пташиного грипу руйнується від високої температури, інформують у Держпродспоживслужбі.

Звичайне готування їжі, коли будь-яка її частина прогрівається принаймні до 70°C, гарантовано знищує вірус. Треба також дбати, щоби приготована їжа не контактувала з сировинними продуктами; ті, хто готує її, мають дбайливо мити руки (досить звичайного мила й води), тримати чистими й дезінфікувати поверхні, на яких обробляється сира продукція птахівництва, – кажуть контролери.

Про мінімізацію ризиків занесення грипу птиці повинні дбати також власники птахогосподарств та особистих селянських господарств, кажуть у Держпродспоживслужбі.

Так, птахофабрики повинні дотримуватися вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та «Ветеринарно-санітарних правил для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування».

Щодо особистих селянських господарств, вони повинні дотримуватися «Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах», зокрема:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та щоденно їх заливати дезрозчином;

– щоденно проводити клінічний огляд птиці;

– перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця, переодягатися;

– мінімізувати у даний період контакт з птицею;

– птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

– не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

– не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

– проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

– інформувати негайно державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

Тим, хто працює з птахами, рекомендовано користуватися захисним одягом та дотримуватися особистої гігієни, – радять фахівці.

Контролери також закликали українців повідомляти про факти знаходження мертвих птахів територіальні органи Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, що в Україні потрібно довести до кінця та закріпити принцип зонування щодо пташиного грипу.