друкувати


Уряд запустив програму доступних кредитів під 5-9%, — Гончарук

3 лютого 2020, 15:00

Сьогодні уряд запустив державну Програму доступних кредитів «5-7-9%». Про це на своїму телеграм-каналі написав прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.  

«Ця програма для тих, хто давно мріяв про свій маленький бізнес, але досі не наважувався на це з різних причин. Дешеві кредити для людей передбачені на створення і розширення власного мікро- та малого бізнесу під рекордно низький відсоток — 5, 7 або 9% на суму до 1,5 млн грн строком до 5 років», – написав він.

За даними Гончарука, на програму в цьому році уряд виділив 2 млрд грн — за рік це дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць і залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу.

Ми розраховуємо, що за 5 років сума виданих доступних кредитів сягне 30 млрд грн.  Щоби запустити економіку, українцям потрібно дати доступ до дешевих ресурсів. Гроші не мають бути «дорогими», а тому держава компенсує частину відсоткової ставки на кредити, які видаватимуть банки, – додав він.

Міністр фінансів Оксана Маркарова розповіла, що у програмі кредитування беруть участь три банка: Ощадбанк, ПриватБанк та Укргазбанк. Однак інші банки також долучаться до програми.

Як пояснили представники урядової програми кредитування, за її умовами передбачені різні розміри відсоткової ставки. Ця ставка плаваюча і її можна корегувати. Якщо підприємець відповідально ставиться до взятих на себе зобов’язань та вирішить розширити свій бізнес і створити додаткові робочі місця, відсоткова ставка для такого підприємця може бути зменшена (від 3 нових робочих місць). І навпаки, якщо підприємець, взявши кредит, буде порушувати умови співпраці (затримувати обов’язкові виплати та ін) ставку йому можуть підвищити.

Загальний кредитний фонд складає 2 млрд грн. За умовами програми підприємці можуть отримати різні види кредитування на загальну суму 1,5 млн грн. Наприклад, якщо фінансування передбачене не для закупки обладнання та устаткування, а для будівництва приміщення, оренди чи закупівлі поголів’я, підприємцю доведеться вкласти власні кошти (20 % від необхідної суми), решту (80 %) компенсує держава.

Детальна інформація — на сайті програми.