друкувати


Україна й Туреччина узгодили понад 95% положень угоди про ЗВТ

3 лютого 2020, 10:10

Україна та Туреччина узгодили понад 95% положень угоди про зону вільної торгівлі. Про це заявив посол України в Туреччині Андрій Сибіга в інтерв'ю Укрінформу. 

За його словами, за останні три роки країни вийшли на зростання взаємного товарообігу і сьогодні він становить понад $4 млрд. 

«На сьогодні цифра становить понад $4 млрд і, якщо порівнювати із позаминулим роком, у 2019-му ми мали зростання понад 9%. Це вже стійка тенденція. Але єдиним стримуючим фактором для переходу на вищий рівень та інші цифри є відсутність Угоди про ЗВТ. Переконаний, що на макрорівні вона вигідна як для української, так і для турецької сторін, оскільки наші країни мають достатньо розвинуті промисловість і сільське господарство», – зазначив посол. 

Сибіга нагадав, що 20 січня в Анкарі відбувся черговий раунд переговорів щодо угоди про ЗВТ.

За результатами нового раунду переговорів можу говорити про стриманий оптимізм. Просуваємося вперед із метою фіналізації цієї угоди – з врахуванням інтересів обох сторін, перебуваємо в постійному діалозі... Наразі понад 95% положень угоди узгоджено, експерти працюють. Кожна зі сторін налаштована на те, щоб угода була саме в тому форматі, який визначено, – наголосив дипломат.

Нагадаємо, що фермери південного регіону України почали експортувати цибулю до Туреччини і Молдови.