друкувати


Україна виступає за оновлення положень торговельної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС, — Гончарук

29 січня 2020, 10:00

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук на зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем заявив, що Україна виступає за оновлення положень торговельної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Про це повідомляє прес-служба уряду.

Зазначається, що на зустрічі прем'єр-міністр України порушив тему актуалізації параметрів положень зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами за дев’ять місяців 2019 року збільшився на 9,6% і сягнув $39,6 млрд. Україна дедалі активніше використовує безмитні тарифні квоти на постачання своєї продукції. Очевидно, що нинішні параметри положень зони вільної торгівлі не відповідають реальному потенціалу нашої співпраці. З огляду на це Україна виступає за оновлення положень торговельної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Це одне з ключових завдань у наших відносинах на найближчі роки», — заявив Гончарук.

Прем'єр також зазначив, що головні цілі, яких Україна планує досягти в 2020 році: поглибити секторальну інтеграцію в ЄС у сферах енергетики та цифрового ринку, посилити співпрацю митних органів, розширити та актуалізувати торгівлю, а також зробити Україну невід'ємною частиною Європейської зеленої угоди.

За словами Гончарука, Україна прагне узгодити з ЄС конкретні спільні кроки для взаємовигідного збільшення обсягів двосторонньої торгівлі.

Ми визначили ключовим напрямом нашої роботи підписання з ЄС Угоди АСАА, так званого промислового безвізу», — сказав прем'єр.

Сторони також обговорили співпрацю з питань кібербезпеки та протидії гібридним загрозам, а також підписання оновленої угоди про спільний авіаційний простір.

Зокрема, прем'єр зазначив, що Україна має високі очікування від саміту Східного партнерства, який відбудеться в Брюсселі 20 червня 2020 року.

Необхідно визначити чіткі цілі співпраці між ЄС та асоційованими партнерами. У зв'язку з цим ми просимо ЄС підтримати спільну ініціативу України, Грузії та Молдови із запуску формату посиленої співпраці з асоційованими партнерами у межах Східного партнерства», — зазначив Гончарук.

Нагадаємо, ЄС надасть Україні 26 млн євро для розвитку сільського господарства та фермерства.