друкувати


Скористатися Фондом розвитку підприємництва у 2020 році зможуть майже 50 тис. позичальників в Україні

27 січня 2020, 09:30

Взяти участь у програмі підтримки малого та мікробізнесу «Доступні кредити 5-7-9%» зможуть майже 50 тис. позичальників. Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

«За попередніми оцінками, майже 50 тис. позичальників зможуть взяти участь у цій програмі вже у 2020 році, що сприятиме зростанню зайнятості в країні, розвитку інноваційних і ефективних підприємств, а значить — розширенню податкової бази та збільшенню доходів до держбюджету, що дає змогу безперебійно фінансувати програму», — повідомляється на сайті міністерства.

Як нагадав Мінфін, програма передбачає створення декількох інструментів здешевлення кредитів. Перший із них — компенсація процентної ставки до рівня 5%, 7%, 9% річних за кредитами у національній валюті (додатково сплачується комісія банків у 0,50-1%). Зокрема, 5% річних передбачається для позичальників із виручкою до 25 млн грн і при створенні мінімум двох робочих місця за перший квартал, 7% річних — для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, 9% річних — для бізнесу з виручкою до 50 млн грн.

Водночас для малого та мікробізнесу, які отримали кредит за програмою під 7% або 9%, ставка знижується на 0,5 п. п. за кожне створене робоче місце (але не може бути нижчою за 5%)», — зазначило міністерство.

Другим інструментом буде надання часткових гарантій за кредитами такому бізнесу, якщо у нього не вистачає застави (оплата за гарантіями становитиме 0,5% від розміру кредиту).

Нагадаємо, банки отримають державну підтримку після відкриття ринку землі на гарантування аграрних кредитів з Фонду розвитку підприємництва».