друкувати


Досвід фахівців Deutsche Bahn дозволить Укрзалізниці заробляти близько 10 млрд грн на рік

24 січня 2020, 18:30

Досвід німецьких фахівців Deutsche Bahn дозволить Укрзалізниці заробляти близько 10 млрд грн на рік. Про це заявив засновник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа, повідомляє liga.net.

«В Укрзалізниці є дві глобальні проблеми. Перша – надлишок персоналу, високий рівень зносу вагонів і локомотивів. Друга – це негативний зовнішній вплив: зарегульованість деяких сегментів (особливо — низькі тарифи в пасажирському сегменті), високе податкове навантаження (наприклад, високий податок на землю; акциз на паливо, сплата якого йде на автодороги), – сказав Мазепа.

За його словами, зовнішній незалежний консультант або менеджер може допомогти компанії вирішити ці проблеми набагато швидше, зокрема на державному рівні.

Тобто, основна допомога від німецьких фахівців для УЗ може полягати в тому, що вони зможуть переконати уряд перетворити її на компанію, орієнтовану на прибуток, з елементу соціального захисту населення. Якщо наші залізничники і чиновники будуть прислухатися до рекомендацій німецьких фахівців, позитивний ефект для компанії може скласти близько 10 млрд грн на рік, – додав він.

Також експерт зазначив, що не варто очікувати, що за допомогою німецьких фахівців УЗ перетвориться на Deutsche Bahn (обсяг перевезених Укрзалізницею вантажів – більший, як у Deutsche Bahn).

Сила Deutsche Bahn – у платоспроможному попиті. Якби Deutsche Bahn перевозив вантажі та пасажирів за українськими тарифами, то операційний збиток компанії від залізничних вантажо- і пасажироперевезень склав би минулого року близько 4 млрд євро, – наголосив Мазепа.

Нагадаємо, що залучення німецьких менеджерів Deutsche Bahn до роботи Укрзалізниці підвищить професіоналізм компанії.