друкувати


Найбільшим інвестором України є Кіпр ― Івченко

20 червня 2016, 15:25

В Україні найбільший інвестор ― Кіпр ― 27%, інші країни ― 34%. Про це заявив під час засідання Верховної Ради України народний депутат України від «Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Вадим Івченко.

Країни-офшори ― основні інвестори в економіку України: починаючи з 2011 року з них в Україні «зайшло» близько $100 млрд.

У 2015 році на офшорні країни довелося 27,1% іноземних капіталовкладень. Тільки в першому кварталі 2016 їх частка почала скорочуватися.

Іноземні інвестиції являють собою вкладення грошей в економіку країни через покупку прав власності, акцій підприємств, обладнання для них або прав користування їх активами.

Вони діляться на прямі і непрямі. При прямому інвестуванні інвестор вкладає кошти безпосередньо в підприємство. При непрямому ― стає власником їх невеликої частки через інвестиційні фонди.

Іноземні інвестиції можуть виступати чинником розвитку економіки в разі нестачі в ній приватного капіталу національного походження. Вони також несуть з собою нові технології виробництва, організації бізнесу і менеджменту. Тому країни, що розвиваються, активно конкурують між собою за залучення такого закордонного ресурсу.

Однак іноземні інвестиції мають широкий спектр і негативних наслідків від ймовірності забруднення навколишнього середовища до втрати контролю держави над галузями, важливими з точки зору національної безпеки.

Найбільшим прямим інвестором в економіку України протягом останніх менше 10 років є Кіпр. Частка Кіпру в якості інвестора України росла з 14,2% в 2006 році і була максимальною у 2013 році, коли складала 32,2%.

Графік 1. Розподіл прямих іноземних інвестицій в Україну з 2006 по 2016 рр за походженням (%) [Джерело: FactCheck за даними Укрстату]

З 2013 року частка Кіпру в структурі прямих іноземних інвестицій в Україну зменшується. Вже в 2015 році вона становила 27,1%, а в першому кварталі 2016 знижується ще на 1,5%.

За останні 10 років практично не змінюється коло головних інвесторів України. Вони діляться на чотири великі групи:

― Економічно розвинені країни і європейські країни, які розвиваються. Сюди можна віднести: Німеччину, Австрію, Францію, Швецію (останні 5 років не входить в число найбільших інвесторів України, але раніше її частка становила майже 4%), Італію, Польщу, США та Угорщини.

― Країни з режимом зниженого оподаткування. До цих країн належать Нідерланди, Швейцарія, Великобританія.

― Російська Федерація, яка відноситься до країн світу, що розвивається. Проте частка інвестицій з цієї країни за останні 10 років не опускалася нижче 7%. За цей період Росія єдина з країн, що розвиваються, завжди перебувала в першій п'ятірці країн-інвесторів України.

― Офшорні зони. У списку найбільших інвесторів України за останні 10 років лідирують Кіпр і Британські Віргінські острови. З 2013 року в число головних інвесторів нашої країни увійшла маленька країна з Центральної Америки ― Беліз (Графік 1). Вона також відноситься до офшорних зон.

Економікам цих країн переважна більшість прибутку приносять послуги, зокрема банківські. Вони мають низькі ставки оподаткування, зберігають конфіденційність інформації про іноземців, які вкладають кошти в банки країни, дозволяють нерезидентам засновувати підприємства, переводити через них гроші в банки інших країн і не контролюють походження коштів, якими користуються ці підприємства.

Графік 2. Кількість коштів, отримана з офшорів (млрд дол) [Джерело: FactCheck по даннимУкрстата]

Загалом, з 2006 року Кіпр інвестував в Україну $120,5 млрд, Британські Віргінські острови ― $34 млрд, Беліз ― $27 млрд. Найчастіше капітал з цих країн українського походження. Він був виведений з країни раніше незаконним способом і тепер повертається для підтримки великого національного бізнесу.

Частка всіх інших країн в загальному обсязі інвестицій в Україну за останні 10 років коливалася від 10 до 12,5%.

Проблема з іноземними інвестиціями, що надходять в країну з офшорних зон, полягає в тому, що вони не супроводжуються припливом інноваційних технологій виробництва, сучасних методів організації бізнесу і передових практик менеджменту.