друкувати


Шість порад від Юрія Косюка владі та бізнесу для залучення інвестицій в Україну

24 січня 2020, 07:00

Залучити масштабні іноземні інвестиції в українську економіку допоможе спільна реалізація урядом і бізнесом шести кроків. Їх озвучив  голова правління агроіндустріального холдингу МХП Юрій Косюк під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі на панельній дискусії «Завдання на $50 млрд: як бізнес і уряд можуть створити безпрограшний інвестиційний клімат у новій Україні».

Перший крок: щоби перетворити Україну на найкращу державу для ведення бізнесу в регіоні, потрібно наслідувати сусідів – повертати частину капітальних витрат бізнесу (capex), що допоможе завести $50 млрд інвестицій. «Якщо країна отримає $50 млрд інвестицій і покриє 30% цих інвестицій із бюджету, це коштуватиме Україні $15 млрд, але тільки у вигляді податків країна отримає 12 мільярдів на рік», — заявив Юрій Косюк.

Другий – зупинити трудову міграцію та повернути людей в Україну, що є спільним завданням держави та бізнесу. 

Коли ми піднімемо зарплати, поставимо нове обладнання, побудуємо нові заводи — це буде найкраще місце для них, значно краще, ніж зараз, за межами України. І так ми зможемо повернути їх назад», — вважає Косюк. Завдання ж влади — завести в країну якомога більше бізнесу, який конкуруватиме між собою за кадри.

Третій – і надалі тримати курс на реальні реформи та діалог із бізнесом. «На моїй першій зустрічі з прем'єр-міністром я був приємно вражений. Адже його першим питанням було: «Окей, що я можу для вас зробити як прем'єр-міністр?» Вперше хтось з влади запитав, що він може зробити для бізнесу», — поділився очільник МХП.

Четвертий – бізнесмени мають бути героями. «Якщо ви сидите та чекаєте, що гроші або бізнес просто хтось якось вам дасть, ви його не побудуєте. Ви повинні бути героями, щоб інвестувати і вірити, що ви робите все правильно», — порадив підприємцям Юрій Косюк.

П’ятий – країна повинна думати як бізнес. 

Я намагаюся знайти рішення, в який наступний проект МХП буде інвестувати. В Хорватію, де субсидування не менш як 25% капітальних вкладень, або Саудівську Аравію з їхнім пільговим кредитуванням на 20 років із нульовою відсотковою ставкою, або в Україну? Держава повинна бути дуже конкурентною, змагатися з нашими сусідами», — поділився своїм баченням залучення інвестицій в Україну Косюк.

Шостий крок: ефективний і прозорий бізнес — це ключ до економічного зростання. «Коли в Україні буде 100 таких компаній, як МХП, Україні не треба буде нікуди йти — ми вже будемо європейською країною з сильною економікою», — підсумував він.

Нагадаємо, що урядові та президенту запропонували план із десяти кроків залучення інвестицій в Україну, щоби виростити в країні свій Давос.