друкувати


Єврооблігації, які дозволили залучити €1,25 млрд – найбільш успішне розміщення в історії України, – Мушак

23 січня 2020, 15:14

10-річні єврооблігації в євро під 4,375% річних, які дозволили залучити €1,25 млрд – це найбільш успішне розміщення єврооблігацій в історії України. Про це на своїй сторінці у facebook написав радник прем'єр-міністра Олексія Гончарука, активіст земельної реформи Олексій Мушак.  

«€1,25 млрд євро на 10 років під 4,375%. Зниження ставки на 2,375 % за останні півроку. Це довіра з боку інвесторів реальними грошима, а не рівні  прес-релізів. І найкращий показник ставлення до політики уряду Гончарука й, особливо, команди Мінфіну.  Більша довіра – нижча ставка», – написав він. 

Мушак наголосив, що без дешевих і довгих грошей неможливий економічний розвиток.

 Незалежно від того, яку модель обирати: чи вільний ринок чи протекціонізм і реіндустріалізація. Є абсолютно чітке розуміння, як забезпечити економіку України такими фінансами. За 2 роки є всі шанси покращити ситуацію до часів «золотих» 2005-2008 років. Працюємо далі, – зазначив він.

Нагадаємо, що Україна випустила нові 10-річні єврооблігації в євро під 4,375% річних, які дозволили залучити €1,25 млрд.

Україна продовжує будувати свою кредитну історію на європейському ринку та забезпечувати фінансування державного бюджету в найбільш ефективний спосіб. Сьогодні, поки керівництво держави працює в Давосі над залученням інвестицій, Україна оголосила про випуск нових 10-річних єврооблігацій у євро. На нові єврооблігації нараховуватимуться відсотки за ставкою 4,375% річних. Залучені кошти будуть спрямовані на фінансування державного бюджету. Україна залучила €1,25 млрд. У розміщенні взяли участь понад 350 фондів. На піку заявок попит з боку інвесторів перевищив пропозицію майже в 7 разів. Це найнижча відсоткова ставка на єврооблігації, що є безперечним результатом складних структурних реформ, які відбулися з ініціативи президента України, Кабінету міністрів та Міністерства фінансів зокрема. Присутність України на міжнародному ринку капіталів, а також рівень торгівлі єврооблігаціями слугує індикатором кредитоспроможності України та означає, що інвестори довіряють і готові фінансово підтримувати нашу державу,  – зазначили в ОП