друкувати


Юрій Косюк: європейська модель залучення інвестицій принесе Україні $50 млрд в економіку

22 січня 2020, 19:31

Уряд має взяти за приклад європейську модель залучення інвестицій – компенсувати підприємцям частину капітальних інвестицій, які створюють нові підприємства та робочі місця в економіці. Про це заявив голова правління агроіндустріального холдингу МХП Юрій Косюк під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

За його словами, уряд від початку обрав правильну тактику роботи з бізнесом. «Перше – за всі роки роботи в Україні я почув від прем’єра (мене це приємно здивувало): «Що я можу для вас зробити, щоб покращити умови роботи?». Він запитав це у мене та інших українських бізнесменів. Друге – теперішній Кабмін це один із урядів, який не говорить  про корупцію, про якісь гроші під столом чи ще щось корупційне… Ви (парламент, президент та уряд, – авт.) унікальні в цьому плані. Якщо ви продовжите йти  цією дорогою і паралельно стимулюватимете українську економіку до зростання, як це роблять у Польщі, Естонії, Литві – це буде дуже добре», – розповідає Юрій Косюк.

На думку голови правління холдингу МХП, «є дуже хороші приклади, як ці держави стимулюють притік інвестицій…». 

Зробіть стимули для інвестицій та просто запросіть бізнес в Україну. Я буду перший, хто промотуватиме Україну як хороше місце для інвестицій у світі... Україна має стати найкращим місцем для інвестування в Європі. Вдалий зразок для наслідування стимулювання інвестицій – це Польща. З державного бюджету там компенсується близько 50% капітальних інвестицій тим, хто інвестує 10 років. Завдяки цьому Польща стала другою найбільшою економікою Європи. А умови залучення інвестицій у них були такі, як в Україні 20 років тому», – розповідає він.

На думку Юрія Косюка, потрібно наслідувати приклад поляків, які компенсують будь-якому інвестору близько 25% CAPEX, котрий створює нові робочі місця в країні та піднімає  економіку.

Ми рахували: якщо Україна компенсуватиме 25% CAPEX бізнесу, який створює нові робочі місця, то в перспективі це принесе $50 млрд інвестицій. А також у вигляді податків до бюджету повертатиметься близько 12 млрд грн щороку. Створіть інвестиційні стимули для бізнесу, щоб він заводив в країну гроші. Адже зараз, наприклад, мене як бізнесмена ви ставите перед вибором, куди інвестувати далі: в країни з державними стимулами по капітальних інвестиціях – в Європу (до 50%), у Саудівську Аравію (до 70%) чи в Україну? Ви (звернувся він до представника влади, – Авт.) маєте бути дуже конкурентними з сусідами в залученні інвестицій. Якщо це зробите, то будете найкращими», – підсумував Косюк.

Нагадаємо, що урядові та президенту запропонували план із десяти кроків щодо залучення інвестицій в Україну, щоби виростити в країні свій Давос.