друкувати


Гончарук назвав три складові доброго інвестиційного клімату в Україні

22 січня 2020, 15:30

Щоб залучити в Україну інвестиції, потрібно відновити верховенство права, створити цікаві проекти для інвесторів. Зокрема, це мають бути муніципальні проекти. Про це заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук в інтерв'ю у спеціальному випуску The Report Company у співпраці з Newsweek.

Повідомляється, що випуск приурочений до Всесвітнього економічного форуму в Давосі, де Олексій Гончарук України перебуває з дводенним робочим візитом 22-23 січня.
 
«По-перше, потрібно зміцнити верховенство права. Як і в інших пострадянських країнах, у нас існують групи впливу, які використовували судову систему як зброю у своїх війнах один проти одного. Ці групи озброювали суди. Відтак, встановлення верховенства права є необхідною умовою залучення інвестицій в Україну. Держава та вся державна система повинні ретельно виконувати майнові права та договірні зобов'язання; всі судові рішення на користь власників майна повинні належним чином виконуватися, і у нас є хороша команда людей із західною освітою та гарними ідеями, аби дійсно впровадити такий підхід. Я вважаю судову реформу головним завданням, і ми готові її виконати», – наголосив він .
 
Наступним компонентом покращення інвестиційного клімату він назвав наявність дійсно цікавих проектів.

Ми готові запропонувати нашим міжнародним партнерам набір дуже цікавих інфраструктурних проектів. Ми вважаємо, що декілька вагомих завершених проектів зможуть надіслати правильний меседж назовні. Лише за два місяці роботи Уряду ми вже встигли провести закон про державно-приватне партнерство (ДПП), і це лише початок. Ці проекти також слугуватимуть майданчиком для тестування змін, які слід здійснити. Сподіваємось, що це зміцнить бренд України, – сказав Гончарук. 

Третя складова, на думку глави Кабміну, – муніципальні проекти.

Ми вважаємо, що наші громади самі повинні стати агентами. Найближчим часом ми завершимо реформу децентралізації і до наступного року ми плануємо мати спроможні муніципалітети та громади, здатні залучати інвесторів за сприятливих умов. Отже, глобальними принципами є верховенство права, якісний бізнес-клімат у широкому розумінні та зменшення існуючої бюрократичної тяганини. Другий рівень – це державні інфраструктурні проекти. І третій рівень – спроможні громади як агенти змін, – сказав Гончарук.

Нагадаємо, що уряду України та президенту Володимиру Зеленському потрібно ініціювати проведення щорічного міжнародного економічного форуму – Аграрного Давосу.